Putovanja su najbolji sjećajni otisci. Da je uistinu tako, svjedoči Vokalni ansambl SRMA, kroz svoja mnogobrojna putovanja.

Kad stignemo kući, kuća je i dalje ista, ali naš um bilježi promjene. Diskete utisaka koje bilježe sjećanja su pune, potiču nas na nove kreativne ideje iz kojih se rađaju nove mogućnosti.

Najsvježije putovanje Vokalnog ansambla SRMA je posjeta gradu Sisku u Hrvatskoj. Ovo putovanje SRMA je ubilježila u grupu najljepših, bogato susretima predivnih ljudi, ljudi s velikim gostoprimljivim srcem. Nijedan dio dana nije ostao bez svega što spada u domen dobrih domaćina.

Bošnjačko Udruženje “Nur” Sisak obilježilo je sedamnaest godina svog uspješnog rada. Bilo je domaćin za nekoliko udruženja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, među kojima je i Vokalni ansambl SRMA. Istinskim glasom slavuja, manifestaciju je začinio svima nam već poznati Pavao Anić.

Ansambl SRMA je iznimno sretan da je bio dio ove manifestacije, obogaćene raznolikošću kulturnih baština i sevdalinkom, kao krunom muzičkih izvedbi.

Sisak je grad u kojem se, u svim njegovim dijelovima, osjeti toplina ljudske duše. Obilazeći njegove dijelove s našim dragim domaćinima, osjećali smo se kao da smo i sami dio tog predivnog grada. Dušu svakog grada čine njegovi ljudi. Toplinu bliskosti koju smo osjećali hodajući njegovim ulicama, dali su Sišćani. Njihova spontanost i spremnost za usputni razgovor učinili su da se osjećamo ugodno i uživamo u svim njegovim čarima.

Sisak je grad pun urednih zelenih površina s mnogo raznolikog drveća. Ako su parkovi pluća grada, a jesu, pluća Siska su velika i čista, sposobna da svojim žiteljima pruže ono što im iz njihovih pluća treba. Šetajući ulicama grada, uživali smo u izuzetno bogatoj oldtajmerskoj ponudi.

Obilazeći grad, domaćini su nam predstavili veleljepnu džamiju i Islamski kulturni centar. Uistinu, veleljepni. Velika tirkizna kupola s munarom poput obeliska nikog ne ostavlja ravnodušnim svojom ljepotom. U vrijeme naše posjete ovom prelijepom zdanju, odvijali su se završni radovi na vanjskom uređenju. Dijelila su ih dva dana do zvaničnog otvorenja Centra. Dakle, imali smo sreću da eksterijer ovog kompleksa vidimo u punoći njegove ljepote.

Iz Siska smo ponijeli pune kofere uspomena koje su postale naši osvježivači kreativnih i poletnih misli, razmišljanja, trajno zabilježenih u disketama naših sjećanja na divan grad i ljude u njemu.

Veliku zahvalnost upućujemo bošnjačkom Udruženju “Nur” koje nam je ukazalo priliku da budemo njihovi gosti i doživimo sva ova divna iskustva.

Posebno zahvalnost iskazujemo predsjedniku Udruženja “Nur” Sisak, g-dinu Saji Hajdareviću, muzičkom uredniku i voditelju Ansambla Nur, Zijadu Fuki, muzičkom interpretatoru Jasminu, kao i divnim damama ansambla Nur. Svi zajedno učinili su da ovo putovanje Ansambla Srma bude ubilježeno u rubriku posebnih.

Zahvaljujući entuzijazmu i neograničenoj snazi volje naše Nermine Čohadžić, voditeljice i dirigentice Vokalnbog ansmbla SRMA, Ansambl svoja krila sve više širi. Snažnim zamasima prolazi kroz nova iskustva, bilježi nove uspjehe i slaže nove uspomene.

(Razija Buharalija, članica VA “SRMA”)