U organizaciji BZK “Preporod” Gornji Vakuf – Uskoplje, 15.10.2022. godine, uspješno je realizovan 14. Festival Illahija i Kasida.

Učešće na Festivalu uzelo je 11 horova iz Bosne i Hercegovine među kojima i Vokalni ansambl Srma iz Fojnice.

Interpretacijom illahija, Ja Resulallah i Džibrilov mi dodajte ibrik, Srma se plasirala u vrh najuspješnijih interpretacija i izborila titulu pobjednika.

Srma svoj uspjeh gradi step by step. Osvojenim trofejima trećeg i drugog mjesta na prethodnim takmičenjima duhovne muzike, ovogodišnjom pobjedom, kolekciji priznanja, zahvalnica i dizajniranih trofeja, pridružila je još jedan trofej – pobjednički.

Svaki uspjeh traži odgovoran, kontinuiran i temeljit rad. Srma je ozbiljno shvatila svoje mjesto u tapiseriji kulturnih događaja, tako se i ponaša. Otvorila je vrata drugoj deceniji svoga postojanja i velikim koracima ide kroz njene odaje. Rezultati koje bilježi u svom radu su u stalnoj uzlaznoj putanji. Iskren rad i s ljubavlju ne može a da ne poluči uspjeh. Srma svojim uspjesima to i dokazuje. Još jednom je potvrdila da je respektabilan faktor na polju kulturnih dešavanja na prostoru Bosne i Hercegovine i šire.

Drugo ime za Ansambl Srma slobodno se može reči da je ljubav, ljubav prema svemu što Srmu čini Srmom. Srma svojim uspjesima, na čelu s voditeljicom Nerminom Čohadžić, to i dokazuje.

Tekst: Razija Buharalija