Fojnica, kao prelijep grad i čuvena banja, mjesto je lijepog življenja u svako godišnje doba.

Ali, Fojničani koji vole muziku i pjesmu, već više od jedne decenije osobito rado očekuju novembar i tradicionalni godišnji svečani koncert njihovog ženskog vokalnog ansambla “Srma”. Tako su i ove godine, 18. novembra, u velikoj sali hotela „Reumal“, brojni stanovnici, ali i gosti grada prisustvovali izuzetno lijepom muzičkom prazniku.

– Ovaj ansambl osnovala sam prije 12 godina, okupljajući učiteljice i nastavnice fojničkih škola, a onda su nam se pridružile i druge darovite žene iz grada i okolnih mjesta. Na početku, tek poneki skroman nastup. Ali, gdje god smo jednom zapjevale, uslijedili bi pozivi za nove nastupe. Pa u ovih naših prvih dvanaest obišle smo s pjesmom cijelu BiH, mnoge festivale u regiji i nekim dalekim zemljama. Svuda se dobro predstavile, osvojile i nagrade. A opet, najdraže nam je, mada je to najteže, u našoj Fojnici – kaže Nermina Čohadžić, osnivačica i voditeljica ansambla.

“Srma” u Fojnici nastupa na brojnim kulturnim manifestacijama tokom cijele godine. Ali, novembarski rođendanski koncerti su posebni. Tad se “podvuče crta” pod još jedan uspješan period i najave novi raspjevani susreti. Pa su i na ovom susretu prezentirale raznovrsnost svog repertoara – od sevdalinki, duhovnih pjesama, do šlagera i klasike.

Došli su i gosti – prijateljski hor Bošnjačko KUD “Nur” iz Siska u Hrvatskoj, kao i članovi Fondacije sevdah Alma Subašić, Zanin Berbić, Damir Galijašević s orkestrom, te voditelj programa Enver Šadinlija. Bio je to program prepun istinske emocije.

– Posebno smo ponosne što je nastupio i dječji hor “Čarolija”, koji će nastaviti putem koji je prokrčila „Srma“ – kaže voditeljica ovog podmlatka Melika Klisura.

Posebno priznanje općine Fojnica svojim “raspjevanim ambasadoricama” uručio je načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura.

– Upoznao sam “Srmu” na jednom od njihovih prvih nastupa. I zbog njihove izuzetne vrijednosti rado sam se odazivao na nastupe ovog ansambla. Riječ “srma” na našem jeziku znači “srebro”. Pa, sasvim sigurno mogu reći – ovo srebro sija zlatnim sjajem – riječi su kojima je Enver Šadinlija s pozornice čestitao 12. rođendan, a aplauz posjetilaca bio je i najljepša želja za nove godišnjice i nastupe ovog izuzetno vrijednog ansambla.