Lijepo je biti dio Vokalnog Ansambla “Srma” Fojnica. Kontinuiran i odgovoran rad vođen ljubavlju prema muzici, koja se proteže na sve članice Srme, a samim tim i njihovu međusobnu povezanost, doveli su da Ansambl postaje prepoznatljiv kako na prostoru BiH, tako i šire.

Upravo ta prepoznatljivost Ansambl je dovela do velikih i značajnih dvorana i trgova širom BiH, država u okruženju i šire.

Izuzetno značajno učešće je i nastup koji smo imale na Trgu Joze Penave u Kiseljaku u sklopu manifestacije Dani Joze Penave, koja je dio programa Dani općine Kiseljak.

TRG JOZE PENAVE

Sam susret s Trgom Joze Penave je vizuelno značajan trenutak. Naime, bista Joze Penave je u direktnom kontaktu s obrazovnom srednjoškolskom institucijom u Kiseljaku. Izravno se posmatraju i sučeljavaju dva osnovna temelja društva, obrazovanje i kultura, dvije univerzalne vrijednosti. Vrijednosti koje izranjaju jedna iz druge, kreiraju društveni život čineći ga kvalitetnijim i ljepšim.

Organizator manifestacije, Udruga Arka Kiseljak se filigranski pobrinuo da ambijent učini glamuroznim. Svi estetski i tehnički detalji su doprinijeli kompaktnoj, oku primamljivoj manifestacijskoj cjelini.

PROGRAM MANIFESTACIJE

Program je odslikavao Jozinu životnu opredijeljenost za ljubav prema domovini, a u domovini je sve: dom, porodica, ljubav, prijatelji, poznanici, kolege… i muzici.
Upravo u tom fonu se i odvijala prva manifestacijska noć posvećena slavnom Jozi Penavi u Kiseljaku.

O njegovom životu i djelu govorili su njegovi prijatelji, izravni poznavaoci njegovog života i djelovanja: Enver Šadinlija, prof. Ivo Miro Jović i osnivač Udruge “Jozo Penava” u Vitezu, Marko Krišto. U svom narativu sve prisutne upoznali su o teškom djetinjstvu Joze Penave, njegovom odrastanju, životu i stvaranju kao i o anegdotama iz njegovog života. Njegov životni put stvaranja su univerzalne vrijednosti koje su odlika ljudi s velikim Lj. Jedan od njih je bio i Jozo Penava.

S obzirom da je iza Joze Penave ostao izuzetno veliki fundus autorskih djela, svi učesnici programa interpretirali su autorske pjesme Joze Penave koje i govore o njegovom životnom opredjeljenju, patriotizmu, ljubavi i muzici.

Značajno je napomenuti da su organizatori za to veče pripremili i konzumentsku ponudu, a ona se odnosila na Kislječke pogače i kiselu vodu, Sarajevski Kiseljak, proizvodi koji identificiraju Kiseljak.

Lijepo je bilo biti to veče na Trgu Joze Penave. Članice VA “Srma” uživale su, kako u ulozi učesnica programa, tako i u ulozi publike. Bogat programski sadržaj, brojna publika i savršena organizacija su učinili da se svi koji su se našli u to vrijeme na Trgu, mogli da ponesu samo pozitivne utiske. Pjesme koje su trajni svjedoci o životnom opredjeljenju Joze Penave i sve što se moglo čuti i vidjeti to veče, utisnulo je snažan pozitivan pečat na sve nas koji smo bili dio te večeri.

Hvala organizatoru, Udruga Arka Kiseljak, na savršenoj vizuelnoj i auditivnoj organizaciji programske šeme.

Tekst: Razija Buharalija