Portal Fojnica.net daje jednake mogućnosti plaćenog političkog oglašavanja svim političkim subjektima u Bosni i Hercegovini.

Plaćeno političko oglašavanje dozvoljeno je u periodu od dana službenog početka izborne kampanje do početka izborne šutnje, odnosno u periodu 30 dana prije dana održavanja izbora /od 02.09.2022. do 30.09.2022. u ponoć/.

Portal Fojnica.net ne podržava niti je protiv bilo kojeg političkog subjekta time što vrši javno oglašavanje nekog političkog subjekta.

Portal Fojnica.net se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u javnom oglašavanju političkih subjekata. Svi stavovi i mišljenja odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji se javno oglašavaju.

Portal Fojnica.net se također ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našoj facebook stranici. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju.

Administracija facebook stranice Fojnica.net će brisati sve komentare koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje.

Šta je političko oglašavanje?

Prema Pravilniku o medijskom predstavljanju političkih subjekata, date su sljedeće defincije.

Izborna kampanja je period od 30 dana prije dana održavanja izbora u kojem politički subjekt na zakonom utvrđen način upoznaje birače i javnost sa svojim programom i kandidatima za predstojeće izbore.

Službeni početak izborne kampanje je 30. dan prije dana održavanja izbora (ili dan kada službeno počinje izborna kampanja).

Politički subjekt podrazumijeva političku stranku, nezavisnog kandidata, koaliciju ili listu nezavisnih kandidata, ovjerenu za učešće na izborima u skladu sa Izbornim zakonom BiH. Pod političkim subjektom, u smislu ovog pravilnika, podrazumijeva se i udruženje, odnosno drugi registrirani organizirani oblik djelovanja nacionalnih manjina i grupa od najmanje 40 građana koji imaju biračko pravo koji učestvuju na izborima u smislu člana 13.14 Izbornog zakona BiH.

Političko oglašavanje podrazumijeva emitiranje i objavljivanje oglasa, javnih poziva, spotova i bilo kojeg drugog vida javnog oglašavanja političkog subjekta.

Javno oglašavanje podrazumijeva oglašavanje putem medija, plakata, postera, interneta, letaka, pokretnih reklama i svaki drugi vid javnog oglašavanja dostupan biračima i javnosti.