Večeras je u Turskom kulturnom centru “Yunus Emre” u Fojnici održana promocija knjige “Kad su oblaci širili jedra” autorice Razije Buharalija, čiji su recenzenti Ismet Bekrić i Šimo Ešić.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, te ograničenja prostora i broja učesnika na otvorenom, autorica je promociju održala pred prijateljima i dragim osobama, a večerašnji skup je pokazao da je naša Razija bogata osoba kada su prijatelji u pitanju.

Ovo je njena druga objavljena knjiga, a prvu “Zračak i Medačak” je objavila 2012. godine

I prije objavljivanja ovih knjiga, neke od njenih priča i pjesama su objavljivane u dječijim časopisima i prezentirane putem dječijih tv emisija.

Na promociji knjige autorica je upoznala prisutne o svom ostvarenju “Kad su oblaci širili jedra”, te o tome kako je ovo djelo nastalo. Osim Razije, na promociji je govorila i Sejda Salčinović.

Moderatorica promocije je bila Dejla Husaković, koja je ujedno autorica ilustracija priča u knjizi “Kad su oblaci širili jedra”.

Dejla je učenica II razreda IT gimnazije u Fojnici, a Razija Buharalija je još kao njena učiteljica otkrila njen talent za crtanje, jer Dejla na poseban način unosi emociju i pokret u svoje crteže.

Ismet Bekrić, bosanskohercegovački pjesnik za djecu koji živi u Sloveniji, je povodom večerašnje promocije poslao pismo, u kojem kaže:

“A posebno mi je drago da je književna Fojnica dobila još jednu, svoju, rođenu, stranicu, kao dokaz da je živa, inspirativna, i da će širiti svoja jedra dobrote i ljepote.

Žao mi je da večeras nisam s vama, ali bar ovako upućujem dobrodošlicu jednoj knjizi i jednoj autorici, a vjerujem da će uskoro biti i prilika da je zajedno predstavljamo, i u školama, i na susretima koji se ponose imenom i djelom Zije Dizdarevića. I tako ćemo uz ime Zija dobiti još jedno – Razija. Iz knjiga nam maše Zija: Dobro došla nam, Razija!

Također, Ismet se prisutnima u pozdravnom govoru obratio putem video linka iz Slovenije, i pročitao dvije pjesme iz svoje nove knjige “Kad odrasteš” koja je izašla u istoj ediciji kao i knjiga “Kad su oblaci širili jedra”. Obje knjige su trebale biti promovisane na Sajmu knjige u Sarajevu u aprilu 2020. godine, ali nisu zbog koronavirusa.

Ismet Bekrić, javljanje iz Slovenije

Program promocije su uljepšali Melika Klisura i Vokalni ansambl “SRMA”, uz pjesmu “Pjevat ćemo šta nam srce zna”.

Promocija knjige je završena spotom i autorskom pjesmom VA “Srma” pod nazivom “Mladi mjesec nad Fojnicom stao”.

Nadamo se da ćete kroz fotografije osjetiti djelić predivne atmosfere, koja je večeras vladala na terasi Turskog kulturnog centra “Yunus Emre” u Fojnici.

Tekst: Fojnica.net

Foto: Namik Mešak