Ako postavimo pitanje:
– Šta je Vokalni ansambl “Srma”?,
odgovor bi glasio:
– VA “Srma” je jedna lijepa fojnička i bosanskohercegovačka priča.

Na svoj put VA “Srma” je krenuo u januaru 2012. godine i u kontinuitetu putuje svojom putanjom. U vrijeme formiranja Ansambl je okupio šest članica i krenuo s radom.

Prvo javno predstavljanje Ansambl je imao povodom obilježavanja 1. maja (Međunarodni praznik rada) na terasi Općine Fojnica. Uslijedile su pozitivne kritike, pohvale i podrška za postojanje jednog ovakvog ansambla u našem gradu.

Postupno dolazi do povećanja broja članica u Ansamblu. Već duži niz godina broj aktivnih članica se kreće oko broja dvaseset, plus, minus jedna do dvije članice.

U sastavu članica su prisutne sve vrste raznolikosti: dobna, obrazovna, statusna, zdravstvena, glasovna, ekonomska… Sva ta raznolikost se uspješno prepliće, dopunjava i čini jedan uspješan umjetnički sklad.

Članice VA “Srma” tvore pjesnički đerdan koji povezuje, istovremeno i senzibilno i profesionalno voditeljica, Nermina Čohadžić, muzički, organizaciono i duhovito talentirana, žena, majka, nana i uspješna profesorica razredne nastave.

Zahvaljujući profesionalnom pristupu svih članica na čelu s voditeljicom Nerminom, VA “Srma” niže nastupe u svojoj Fojnici, BiH, državama u okruženju, regiji, Turskoj i nekim državama EU gdje je svoje nastupe imao u renomiranim dvoranama na oduševljenje publike i organizatora manifestacija .

TV HAYAT je prepoznao rad VA “Srma” i istom ustupio prostor u dvije serije na području općine Fojnica, u sklopu serijala “Zimska kuhinja” 30.1.2020. godine u Vukeljićima i “Moja zemlja” 9.7.2020. godine na Prokoškom jezeru.

Kao kruna dosadašnjeg rada, VA “Srma” je 16.7.2020.godine, snimio autorsku numeru. Tekst autorske numere potpisuje članica VA “Srma” Vezirka Okerić Hadžić, a aranžman i muziku, etnomuzikolog, kompozitor, aranžer i producent, Damir Galijašević.
Numera je snimljena u muzičkom studiju Samir Zavlan u Sarajevu.

Autorska pjesma VA “Srma” kroz muziku i pjesmu govori o ljubavi dvoje mladih pod nebom Fojnice.

VA “Srma” s nestrpljenjem očekuje nastup u našem gradu i da sa svojim sugrađanima podijeli svoje autorsko, a tematski zajedničko djelo.

Tekst: Razija Buharalija

Foto: Facebook / Ansambl Srma / Nermina Čohadžić

Video: YouTube / TV KISS / Color Art