Ministar Bojan Domić

Ako i budemo prinuđeni na online model nastave, kaže ministar, on će biti dosta izmijenjen

Pred početak nove školske godine školovanje će biti prilagođeno uvjetima pandemije, kaže ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona Bojan Domić, te dodaje da škole moraju biti sigurno okruženje, ali i to da će se pokušati izbjeći online nastava koja je stvorila poteškoće svima, nastavnicima, roditeljima i djeci.

Online nastava

– Ovisno o epidemiološkoj situaciji napravit ćemo škole da budu sigurno okruženje za sve. To će značiti da ćemo najvjerojatnije morati modificirati oblik nastave i reducirati nastavne sadržaje. To će realno možda donijeti stvari kao što su smanjenje broja učenika u odjelima, skraćivanje školskog sata, jedan dan da djeca rade u školi, drugi dan da utvrđivaju gradivo kući i slično. Sve je bolje nego da nastavu nastavimo online putem – kazao je Domić.

Internetska nastava donijela je poteškoće svima.

– Online nastava nije redovna nastava, ona je bila dobrodošla improvizacija u vremenu kad je djeci bilo zabranjeno izlaziti napolje. Realno, to više nije takvo vrijeme. Valja reći da je bila teška i opterećavajuća za sve – kazao je Domić te dodao da je svima jasno kako djeca, pogotovo nižih razreda, bez asistenta u kući teško mogu pratiti nastavu.

Izmijenjeni model

– Iz tog razloga mi zagovaramo onaj model da djeca nisu prepuštena samo onome tko je kod kuće – rekao je Domić.

Ako i budemo prinuđeni na online model nastave, kaže ministar, on će biti dosta izmijenjen.

– Ako djeca budu morala biti kući, nastavnik bi bio obavezan doći na svoje radno mjesto, a ne da radi od kuće. Cilj nam je da institucije rade, nije dobro da je škola zaključana – rekao je Domić za Avaz.