Ministar Bojan Domić

Oko 25 hiljada učenika osnovnih i srednjih škola u Srednjobosanskom kantonu, 5. septembra će krenuti u novu školsku godinu.

Iako je trend upisa u prvi razred povećan, ukupan broj učenika na području Kantona je smanjen, prema podacima iz Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB.

Ono što ohrabruje je opredjeljenje Vlade SBK/KSB da višak javnih prihoda, koji imaju svi kantoni u FBiH, usmjeri upravo većim dijelom u obrazovanje. Na ovaj način, školski kapaciteti koji su u izgradnji biti će završeni, a od tih sredstava će se unaprijediti i kompletan obrazovni sistem, što uključuje i implementaciju eDnevnika.

Što se tiče upisivanja u zanatske/strukovne škole, on je i dalje na niskom nivou, tako da je ove škole upisalo samo 30 posto ukupnih učenika. Ministar Bojan Domić naglasio je da je plan ministarstva da poveća stipendije, ali i druge benefite učenicima koji upišu ove škole, a s ciljem da se procentualno poveća broj upisanih učenika u zanatske smjerove.

eDnevnik u SBK

Elektronski dnevnik za osnovne i srednje škole predstavlja modul informacionog sistema EMIS koji je razvijen za potrebe digitalnog vođenja pedagoške evidencije u osnovnim i srednjim školama. Primjenom ovog modula olakšava se proces vođenja pedagoške dokumentacije i evidencije u osnovnim i srednjim školama , što ima za cilj, između ostalog, i unapređenje saradnje sa roditeljima, odnosno njihovu stalnu informiranost o uspjehu učenika.

Elektronski dnevnik također omogućava nastavnicima, razrednicima i direktorima škola brzu i jednostavnu izradu statističkih izvještaja o održanim časovima, te informacijama o uspjehu učenika i radu škole koje se analiziraju na sjednicama nastavničkih vijeća.

Uvođenje elektronskog dnevnika u osnovnim i srednjim školama na području SBK predstavlja važan aspekt informatizacije i digitalizacije obrazovnog sistema u SBK.