Ministar Bojan Domić

Školska godina u Srednjobosanskom kantonu započinje 4. septembra, a novost ove godine je ta što je napravljen prvi korak ka digitalizaciji u obrazovnom sistemu, kazao je ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK Bojan Domić.

Ministarstvo obrazovanja SBK objavilo početak nastave u školskoj 2023/2024. godini

– U svim osnovnim i srednjim školama na području Srednjobosanskog kantona 4. septembra započinje nova školska godina. Sad su u toku završne pripreme, nema nekih većih problema, sve je spremno. Ono što će razlikovati ovu od prethodnih godina jeste da krećemo u implementaciju projekta eDnevnik. Bit će elektronsko vođenje jednog dijela dokumentacije u školama, to je na neki način ulazak digitalizacije u naš obrazovni sistem. Kao i ranije i ove godine udžbenici će biti besplatni za sve učenike osnovnih škola, po čemu smo jedini kanton u Federaciji – rekao je Domić.

Sve osnovne i srednje škole u SBK prelaze na eDnevnik u školskoj 2023/24. godini

eDnevnik u SBK

Elektronski dnevnik za osnovne i srednje škole predstavlja modul informacionog sistema EMIS koji je razvijen za potrebe digitalnog vođenja pedagoške evidencije u osnovnim i srednjim školama. Primjenom ovog modula olakšava se proces vođenja pedagoške dokumentacije i evidencije u osnovnim i srednjim školama , što ima za cilj, između ostalog, i unapređenje saradnje sa roditeljima, odnosno njihovu stalnu informiranost o uspjehu učenika.

Elektronski dnevnik također omogućava nastavnicima, razrednicima i direktorima škola brzu i jednostavnu izradu statističkih izvještaja o održanim časovima, te informacijama o uspjehu učenika i radu škole koje se analiziraju na sjednicama nastavničkih vijeća.

Uvođenje elektronskog dnevnika u osnovnim i srednjim školama na području SBK predstavlja važan aspekt informatizacije i digitalizacije obrazovnog sistema u SBK.