Institut Yunus Emre Fojnica i Balkanski centar za analizu i studije zajednički su organizirali promociju knjige “Nedžmettin Erbakan”, turskog historičara Abdulkadira Madžida u Fojnici, 28. februara 2020. godine.

Promocija je upriličena povodom devete godišnjice od smrti rahmetli profesora Nedžmettina Erbakana.

Posebno za ovaj povod u Bosnu i Hercegovinu doputovao je hafiz Muhamed Turhan, trenutni savjetnik generalnog predsjednika IGMG-a, Kemala Erguna i nekadašnji najbliži saradnik rahmetli profesora Nedžmettina Erbakana.

Promotori su bili hfz. Turhan i dr. Sedad Bešlija, dok je uloga moderatora pripala mr. Admiru Lisicu.

Nakon obraćanja direktora Instituta Yunus Emre, Mehmeda Akifa, riječ je dobio dr. Bešlija čije je izlaganje bila veoma dobra uvertira za film koji je prikazan publici pod nazivom “Erbakan o Bosni”, a koju je za ovu priliku pripremio media team Balkanskog centra za analizu i studije.

Upravo je ovaj film bio u fokusu ove promocije, što je naišlo na otvoreno oduševljenje publike u Fojnici.

Nakon filma, hfz. Turhan, osvrnuo se na djelovanje i aktivizam Erbakana tokom čitavog života, bilo da se radi o danima provedenim u Turskoj ili Njemačkoj. On je istakao zahvalnost Bogu što je imao priliku sarađivati sa Nedžmettinom Erbakanom u periodu od 2005. godine pa sve do njegove smrti prije tačno devet godina (27.2.2011.).

Kada je riječ o promocijama knjige “Nedžmettin Erbakan” za godinu dana od kada je objavljena ova knjiga, ona je promovirana deset puta, širom Bosne i Hercegovine, ali i regiona.