Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se obilježava 21. februara, sa ciljem promovisanja jezičke i kulturne raznolikosti, u prostorijama Srednje mješovite škole „Zijah Dizdarević“ u Fojnici održano je naučno predavanje na temu aktuelne jezičke problematike bosanskog jezika, a gosti predavači bili su članovi Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Alen Kalajdžija, predsjednik Instituta za jezik, dr. sc. Jasmin Hodžić i prof. dr. Hadžem Hajdarević.

Moderator predavanja bio je gosp. Nevres Jemendžić, predsjednik Organizacionog odbora Književno-kulturne manifestacije „Susreti Zija Dizdarević“.

Predavanju su prisustvovali učenici, profesori aktiva Bosanskog jezika i književnosti i direktorica Merima Sijarić, a putem školskog radija predavanje se pratili i ostali učenici i profesori u učionicama.

Gosti predavači su iznijeli zanimljive činjenice o našem maternjem bosanskom jeziku, potvrđujući to tezama historije našeg jezika, njegovog identiteta i nesporne činjenice njegove duboke ukorijenjenosti u dalekoj prošlosti.

Prisutni učenici su predavačima postavljali pitanja o aktuelnim, savremenim jezičkim i pravopisnim dilemama. Naime, radi se o pitanjima aktuelnog pravopisa bosanskog jezika koji je među učenike, ali i nastavnike Bosanskog jezika unio mnogo nedoumica. Naši predavači ponudili su svoje odgovore, koji su, barem donekle pomogli u rješavanju ovih nedoumica, te izrazili svoje oduševljenje stavovima učenika po pitanju ove problematike, u načinu konstruisanja pitanja i praćenju savremenih dešavanja u jezičkoj oblasti. Također su podsjetili naše učenike na vrijednost i očuvanje jezičkog bogatstva.

Čast nam je i zadovoljstvo što su naši današnji gosti podijelili svoje vrijeme sa nama, i tako zajednički obilježili Međunarodni dan maternjeg jezika – napisali su iz SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica.