Institut “Yunus Emre” u Fojnici pokreće novi ciklus informatičkih kurseva, a u cilju doprinosa dodatnom obrazovanju mladih u Fojnici, koji počinju u martu 2024. godine.

Za srednjoškolce su dostupni sljedeći kursevi:

  1. Programiranje u Pythonu ili C++ (zavisno od polaznika)
  2. Microsoft office + Google apps

Svi kursevi će se održavati u računarskom centru Instituta “Yunus Emre” u Fojnici, sa radom u grupama od max 10 učenika, na principu jedan učenik – jedan računar.

U naredna tri mjeseca, po jednom kursu biće održano 24 časa, jednom sedmično po dva školska časa.

Prijava na (besplatne) kurseve se vrši lično u Turskom kulturnom centru u Fojnici ili putem telefona: 030-830-057.

Za dodatne tehničke detalje u vezi kurseva, možete se obratiti na viber broj: 061-290-837.

Po završetku kurseva, polaznicima će biti dodijeljene potvrde o učešću.

Za programiranje će biti odabran Python ili C++.

Python je programski jezik opće namjene koji se može koristiti za razvoj web aplikacija, za kreiranje igrica i još mnogo toga. Osmišljen je tako da ga mogu koristiti i oni koji tek ulaze u svijet programiranja. Sintaksa Pythona je izuzetno jednostavna. Koriste ge neke od najvećih internet kompanija na svijetu kao što su YouTube, Pinterest, Mozilla, Dropbox, kao i Google u slučaju pretraživanja. Python je jedan od najkorisnijih jezika i u NASA-i, a takođe ga koristi Njujorška trgovačka berza kao transakcioni sistem kroz web-based aplikacije.

C++ je objektno orjentisan programski jezik. On je najpopularniji programski jezik opšte namjene za profesionalnu primjenu.  Ovaj programski jezik je složeni programski jezik koji ima velike mogućnosti. C++ je jako kompleksan programski jezik, ali vas to ne treba obeshrabriti, jer kada jednom naučite osnove programiranja u C++-u vrlo lahko možete naučiti i druge programske jezike. C++ programski jezik je za sve one koje žele da ozbiljnije uđu u svijet programiranja. Također, C++ programski jezik karakteriše brzina i efikasnost pri zauzimanju memorijskih resursa. Većina game engina je bazirana na C++-u kao i većina desktop aplikacija koje su danas u upotrebi.

Navedeni kursevi sigurno će doprinijeti razvoju digitalnih kompetencija naše omladine, koje je Vijeće Europe definisalo kao jedne od osam ključnih kompetencija koncepta cjeloživotnog učenja, što podrazumijeva znanja i vještine vezane za digitalne medije – logičko i kritičko razmišljanje, sigurno korištenje informacija i informacijsko – komunikacijskih tehnologija, a koje su važne za vlastiti razvoj, učenje, školovanje, zapošljavanje te sudjelovanje u društvu općenito.

Zahvaljujući podršci Instututa “Yunus Emre” u Fojnici, svi dostupni kursevi su besplatni za učenike koji ih pohađaju.

U Institutu “Yunus Emre” su i ranije održavani informatički kursevi u Fojnici.

Tekst/Foto: Fojnica.net