Institut “Yunus Emre” u Fojnici u saradnji sa IT firmom “Codelab” pokreće novi ciklus informatičkih kurseva, a u cilju doprinosa dodatnom obrazovanju mladih u Fojnici.

Dostupni kursevi:

  1. Mladi programeri 1 (Programiranje robota i Scratch)
  2. Mladi programeri 2 (Programiranje robota, Scratch i Python)
  3. Microsoft Office
  4. Programiranje u Pythonu

Svi kursevi će se održavati u računarskom centru Instituta “Yunus Emre” u Fojnici, sa radom u grupama 10-12 učenika, na principu jedan učenik – jedan računar.

U naredna tri mjeseca, po jednom kursu biće održano 24 časa, jednom sedmično po dva školska časa.

Prijava na (besplatne) kurseve se vrši putem vibera: 061-290-837.

Po završetku kurseva, polaznicima će biti dodijeljene potvrde o učešću.

Ovaj put je za najmlađe iz osnovne škole planirano i programiranje sa edukacijskim robotima.

Za programiranje je odabran Python – programski jezik opće namjene koji se može koristiti za razvoj web aplikacija, za kreiranje igrica i još mnogo toga. Osmišljen je tako da ga mogu koristiti i oni koji tek ulaze u svijet programiranja. Sintaksa Pythona je izuzetno jednostavna. Koriste ge neke od najvećih internet kompanija na svijetu kao što su YouTube, Pinterest, Mozilla, Dropbox, kao i Google u slučaju pretraživanja. Python je jedan od najkorisnijih jezika i u NASA-i, a takođe ga koristi Njujorška trgovačka berza kao transakcioni sistem kroz web-based aplikacije.

Navedeni kursevi sigurno će doprinijeti razvoju digitalnih kompetencija naše omladine, koje je Vijeće Europe definisalo kao jedne od osam ključnih kompetencija koncepta cjeloživotnog učenja, što podrazumijeva znanja i vještine vezane za digitalne medije – logičko i kritičko razmišljanje, sigurno korištenje informacija i informacijsko – komunikacijskih tehnologija, a koje su važne za vlastiti razvoj, učenje, školovanje, zapošljavanje te sudjelovanje u društvu općenito.

Zahvaljujući podršci Instututa “Yunus Emre” u Fojnici, svi dostupni kursevi su besplatni za učenike koji ih pohađaju.

U Institutu “Yunus Emre” su i ranije održavani informatički kursevi u Fojnici.

Tekst/Foto: Fojnica.net