U SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica upriličen je prijem i svečana dodjela diploma za učenike i profesoricu koji su učestvovali na testiranju u okviru European Common Framework for Classical Languages na razini Vestibulum (osnovni nivo – gradivo 1. i 2. razreda) za latinski jezik.

Testiranje je međunarodnog nivoa koje organizuje Asocijacija evropskih udruženja klasičnih jezika (EuroClassica) za Evropski certifikat za klasične jezike (ECCL) na temelju standardiziranog Evropskog plana i programa za klasične jezike, a koje se održava pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope.

Riječ je o diplomama koje su uvrštene u evropski okvir poznavanja klasičnih jezika. Ove godine je učestvovalo 26 zemalja Evrope, među kojima i Bosna i Hercegovina.

Iz Bosne i Hercegovine je učestvovalo šest škola, među njima i srednja škola iz Fojnice.

Testiranje je održano 27.11.2019. godine, a test se sastojao od originalnog teksta na latinskom jeziku, sa pitanjima koja se odnose na razumijevanje teksta, gramatiku te rimsku civilizaciju i kulturu.

S profesoricom latinskog jezika Stjepanom Komšić, SMŠ “Zijah Dizdarević” su predstavili učenici Amila Jusić, Amila Džafić, Dženis Fejzić i Haris Ibrahimspahić, te postigli sljedeće rezultate:

  • Amila Jusić – 33 boda, srebro, 2 mjesto
  • Dženis Fejzić – 32 boda – bronza, 3 mjesto
  • Haris Ibrahimspahić28 bodova, bez nagrade
  • Amila Džafić25 bodova, bez nagrade

Amila Jusić i Dženis Fejzić su učenici 2. razreda medicinske škole.

Čestitamo učenicima i profesorici.