U cilju dodatne edukacije, 137 učenika prvog razreda Treće gimnazije, uz pratnju direktorice Amre Čolić, razrednika Azre Kilim, Aide Burak, Abida Zukića, Sanide Nuhanović, Dženane Nezirević i Melise Tvrtković, te članica Uprave škole, posjetili su Fojnicu u četvrtak, 02.03.2023. godine.

Dočekao ih je profesor Muhamed Kučuk, predstavnik u Vijeću roditelja Treće gimnazije, koji je s profesoricom historije Sanidom Nuhanović dogovorio i organizirao obilazak fojničkih znamenitosti.

Učenici sa svojim profesorima su prvo posjetili Čaršijsku džamiju, gdje je Ahmed ef. Vuković u svom jezgrovitom govoru upoznao prisutne o nastanku Fojnice, dolasku franjevaca, Ahdnami, izgradnji Atik i Čaršijske džamije, o tekijama i drugim fojničkim znamenitostima.

Potom su obišli Atik džamiju, izgrađenu još 1551. godine, ali zbog obnove nisu mogli svjedočiti starinama u unutrašnjosti jedne od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini.

U neposrednoj blizini Atik džamije, u najstarijem dijelu Fojnice, imali su priliku da vide i Musafirhanu (Salihagića kuću), nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, sagrađenu u prvoj polovici 19. stoljeća. U vrijeme austrogarske vladavine u Bosni i Hercegovini, služila je kao musafirhana (besplatno konačište).

Nakon toga, uputili su se ka Franjevačkom samostanu Duha Svetoga. Pozdravio ih je fra Božidar Štrkalj, samostanski vikar, i upoznao o dolasku franjevaca u BiH u 14. stoljeću, nastanku Samostana u 16. stoljeću, Muzeju, izuzetno vrijednim dokumentima koji se čuvaju u ovom nacionalnom spomeniku.

Obišli su Muzej i bili oduševljeni eksponatima, a najviše Ahdnamom, poveljom kojom je sultan Mehmed II Fatih bosanskim franjevcima garantirao sigurnost i omogućio slobodno djelovanje, te Fojničkim grbovnikom, popisom tadašnjih plemićkih porodica.

Po zavrešetku obilaska samostana, svi zajedno su se uputili u Turski kulturni centar „Yunus Emre“, gdje su ih dočekali načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura, direktor Srednje mješovite škole „Zijah Dizdarević“ Samir Kučuk s profesorima Dženanom Karalićem i Mirnesom Smajilovićem.

Načelnik Klisura zahvalio je rukovodstvu Treće gimnazije na posjeti, a učenicima je poručio da su uvijek dobrodošli u ovaj mali, ali znameniti grad.

Tokom slobodnih aktivnosti učenika, oko 30 zainteresiranih učestvovalo je u animacionim igrama koje su im organizovane u Turskom kulturnom centru, nakon kojih su dobili skromne nagrade u vidu štampane Ahdname, Tursko-bosanskog rječnika, šah, te geografske karte. Nakon toga, imali su i debatne nastupe, kao recitacije i pjesme. Vrlo zanimljiva je bila igra “Prenesi info”, u kojoj su grupe trebale prenijeti pokretom tijela informaciju do posljednjeg učenika, te se uvjerili da je igra vrlo zahtjevna i koja je izazivala najviše smijeha u greškama. Osim navedenog, neizostavno je bilo upoznavanje sa tehnikom streličarstva, pravilnim stavom, te držanjem luka i strijele.

„Za realizaciju ove posjete zahvalnost dugujemo načelnicima Novog Sarajeva dr. Hasanu Tanoviću i Fojnice Sabahudinu Klisuri, predstavniku u Vijeću roditelja Treće gimnazije Muhamedu Kučuku, uposlenicima firme SDC d.o.o., te direktoru Srednje mješovite škole „Zijah Dizdarević“ Samiru Kučuku i profesorima za priliku da učenici Treće gimnazije posjete Fojnicu“, saopštili su iz Treće gimnazije Sarajevo.

„Zahvalnost upućujemo i pripadnicima Policijske stanice Fojnica, koji su regulisanjem saobraćaja omogućili bezbjedno kretanje kolone učenika“, kazao je profesor Muhamed Kučuk.

„Posebnu zahvalnost dugujemo Turskom kulturnom centru „Yunus Emre“ u Fojnici i njihovom uposleniku Amiru Kardašu, kao i učenicama IV razreda Gimnazije informacionih tehnologija: Adni Pamić, Lejli Mukači, Šejli Zečević i Selmi Ahmedić koje su bile na usluzi učenicima iz Treće gimnazije tokom boravka u Turskom kulturnom centru“, istakao je za kraj profesor Muhamed.

Dogovoren je nastavak saradnje dviju općina i škola, te susret učenika u Sarajevu!

Tekst: Fojnica.net