U organizaciji Instituta „Yunus Emre“, u utorak, 26. decembra 2023. godine, s početkom u 19,00 sati u Institutu „Yunus Emre“ Fojnica, biće održan koncert naja, jednog od najvažnijih instrumenata tradicionalne turske muzike, a povodom Šeb-i Arusa.

Koncert će biti upriličen u izvedbi Ansambla Neyzen Hamza Dede, a povodom obilježavanja 750. godišnjice od smrti Mevlane Dželaludina Rumija.

Poznati sufijski mistik, pjesnik i teolog Rumi umro je 17. decembra 1273. godine, a njegova smrt se tradicionalno obilježava u Konyi svečanom manifestacijom Šeb-i Arus.

Mevlana Dželaluddin Rumi je bio sufijski pjesnik poznat svijetu kao Rumi, živio je u 13. vijeku i smatra se jednim od najvećih sufijskih pjesnika i filozofa na svijetu. Zbog svojih djela koja su bila nadahnuće čitavom čovječanstvu bio je voljen i poštovan od strane pripadnika svih religija. Rumi je bio islamski pjesnik, filozof, pravnik, učitelj, teolog i sufijski mistik, ali je bio i mnogo više od toga. Svojim primjerom je predstavljao životni poredak i vjerovao je u “istinsku suštinu”. Rekao je da je sve ostalo samo slika.

Koncert naja povodom Šeb-i Arusa

Rumi, čija su vrata bila otvorena za svakoga, nevezano za religijsku pripadnost, postao je simbol jednakosti u svijetu u svakom smislu. Svake godine posjetioci iz čitavog svijeta koji podržavaju Rumijevu filozofiju učestvuju u ceremonijama koje se održavaju u Konyi u Turkiye kako bi odali počast Mevlani Dželaluddinu, koji je širio ljubav i humanost kroz čitavo čovječanstvo.

Svojom historijom koja datira iz 7.000 godina prije nove ere, Konya, kao jedan od većih gradova centralne Anadolije u Turkiye, predstavlja “kolijevku civilizacija i religija” koja je bila dom mnogim narodima. Grad je poznat ne samo po Rumiju, već i po bogatoj kulturi koja spaja bogato historijsko naslijeđe.

Godišnjica smrti Mevlane Dželaluddin Rumija obilježava se svake godine na dan Šeb-i Arus mnogobrojnim svečanostima u Konji još od 1937. godine.

Ovaj dan je poznat u Mevlevijskom derviškom redu kao noć kada je Mevlana Dželaluddin Rumi umro. Budući da Rumi svoju smrt nije smatrao krajem, već spajanjem sa svojim voljenim Bogom, godišnjica njegove smrti se naziva po njihovom ponovnom susretu. Rumi smrt tumači kao povratak svom porijeklu, “povratak Allahu”, po njemu smrt nije nestajanje, već putovanje ka Bogu.

Međunarodne svečanosti i ceremonija komemoracije povodom godišnjice Rumijeve smrti, u narodu poznate kao Šeb-i Arus, održavaju se one nedjelje u koju pada 17. decembar. Za Rumijev 800. rođendan, 2007. godinu je UNESCO bio proglasio Međunarodnom godinom Rumija.