Erna Salčinović, učenik generacije
Erna Salčinović, učenik generacije

SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica je ove školske 2023/2024. godine iznjedrila 10 učenika generacije od ukupno 208 maturanta. Pored toga, 33 maturanta su bili odlični sve četiri godine, što je zasigurno veliki uspjeh i učenika i škole.

Učenici generacije SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica u školskoj 2023/2024. godini

Intrevju sa učenicima generacije ima za cilj javnu pohvalu učenika generacije, te motivaciju budućih srednjoškolaca da slijede njihov put uspjeha. Također, kroz intervju želimo istaknuti značaj SMŠ “Zijah Dizdarević” u ostvarivanju ovakvih ciljeva.

Erna Salčinović – Ponos SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica

Na samom početku, čestitamo ti draga Erna na ovom velikom i zasluženom uspjehu.

Fojnica.net: Možeš li nam se kratko predstaviti?

Erna Salčinović: Moje ime je Erna Salčinović. Rođena sam 2006. godine u Travniku. Živim u Dusini sa svojim roditeljima. Završila sam srednju frizersku školu u Fojnici. Volim muziku, a slobodno vrijeme volim provoditi sa društvom.

Fojnica.net: Kakav je osjećaj nositi titulu učenika generacije?

Erna Salčinović: Nositi titulu učenika generacije je prelijep osjećaj. Tada shvatiš da se tvoj trud isplati i postaneš svjestan svojih vrijednosti.

Fojnica.net: Da li ti je bilo teško kroz ove sve godine srednjoškolskog obrazovanja?

Erna Salčinović: Bilo je i težih i lakših momenata. Organizacija je naravno veoma bitna, a uvijek sam pored škole imala vremena i za druženje i za ostale aktivnosti.

Fojnica.net: Nema dileme da je za tvoj uspjeh najzaslužnije tvoje znanje, rad i učenje. Koga još smatraš zaslužnim za sve što si postigla? Želiš li nekog posebno da istakneš?

Erna Salčinović: Pored rada i truda, za moj uspjeh zaslužni su moji roditelji koji su mi uvijek bili podrška i beskrajno sam im zahvalna na tome. Naravno tu su i profesori, posebno moja razrednica i profesorica vjeronauke koje su uvijek tu za dobar savjet.

Fojnica.net: Zašto si se baš odlučila upisati frizersku školu?

Erna Salčinović: Od osnovne škole sam znala da ću upisati frizersku školu. Bila sam zainteresovana i planiram se baviti ovim poslom.

Fojnica.net: Koji su ti najdraži predmeti?

Erna Salčinović: Najdraži su mi bili stručni predmeti kao što su tehnologija zanimanja, tehnologija materijala, a posebno praktična nastava.

Fojnica.net: Šta za tebe predstavlja SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica? Šta je ono najljepše što ćeš ponijeti kao uspomenu na svoju srednju školu i šta će ti najviše nedostajati?

Erna Salčinović: SMŠ “Zijah Dizdarević” za mene predstavlja prelijepo mjesto, puno lijepih uspomena, mjesto gdje sam stekla nova iskustva i prijatelje.

Fojnica.net: Koji savjet bi uputila sadašnjim i budućim učenicima?

Erna Salčinović: Moj savjet budućim učenicima je da budu uporni, jer će se njihov trud i rad uvijek isplatiti i da stvaraju što više prijateljstava i uspomena.

Fojnica.net: Da li imate nešto poručiti ili zahvaliti se profesorima?

Erna Salčinović: Želim se zahvaliti svim svojim profesorima i osoblju što su se trudili da nam uljepšaju školovanje i prenesu svoje znanje i što su uvijek bili tu za nas.

Fojnica.net: Koje osobine i vještine, po tvom mišljenju, treba imati odličan profesor?

Erna Salčinović: Po mom mišljenju, odličan profesor treba da ima dosta strpljenja i razumijevanja, te da nam prije svega bude prijatelj.

Fojnica.net: Zašto bi preporučila ovu školu budućim generacijama?

Erna Salčinović: U ovoj školi će upoznati divne ljude, naučiti mnogo, a profesori će im pored znanja prenijeti i mnogo životnih lekcija koje su dosta bitnije.

Fojnica.net: Koji su tvoji planovi za dalje školovanje?

Erna Salčinović: Trenutno nemam planove za dalje školovanje, ali svakako želim da položim razliku predmeta i završim četvrtu godinu.

Fojnica.net: Za kraj, koji je tvoj životni moto?

Erna Salčinović: Najveći hendikep je negativan stav.

Zahvaljujemo ti se Erna na izdvojenom vremenu, još jednom ti čestitamo i želimo mnogo sreće i uspjeha u daljem obrazovanju.