Irma Emšo, učenik generacije

SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica je ove školske 2023/2024. godine iznjedrila 10 učenika generacije od ukupno 208 maturanta. Pored toga, 33 maturanta su bili odlični sve četiri godine, što je zasigurno veliki uspjeh i učenika i škole.

Učenici generacije SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica u školskoj 2023/2024. godini

Intrevju sa učenicima generacije ima za cilj javnu pohvalu učenika generacije, te motivaciju budućih srednjoškolaca da slijede njihov put uspjeha. Također, kroz intervju želimo istaknuti značaj SMŠ “Zijah Dizdarević” u ostvarivanju ovakvih ciljeva.

Irma Emšo – Ponos SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica

Na samom početku, čestitamo ti draga Irma na ovom velikom i zasluženom uspjehu.

Irma Emšo, učenik generacije

Fojnica.net: Možeš li nam se kratko predstaviti?

Irma Emšo: Zovem se Irma Emšo. Rođena sam 2004. godine u Sarajevu, a živim u Duhrima sa roditeljima i mlađim bratom. Slobodno vrijeme volim provoditi u prirodi, družiti se sa prijateljima i slušati muziku.

Fojnica.net: Kakav je osjećaj ponovo nositi titulu učenika generacije, jer znamo da si bila učenik generacije i u osnovnoj školi?

Irma Emšo: Biti učenik generacije za mene predstavlja veliki uspjeh. Ponosna sam što sam uspjela ostvariti svoj cilj.

Fojnica.net: Da li ti je bilo teško kroz ove četiri godine srednjoškolskog obrazovanja?

Irma Emšo: Naravno da je bilo teških trenutak, ali uz dobru organizaciju i upornost sam ih savladala.

Fojnica.net: Nema dileme da je za tvoj uspjeh najzaslužnije tvoje znanje, rad i učenje. Koga još smatraš zaslužnim za sve što si postigla? Želiš li nekog posebno da istakneš?

Irma Emšo: Zahvalnost dugujem roditeljima koji su mi pružali podršku i profesorima koji su cijenili moj trud i imali razumijevanja.

Fojnica.net: Zašto si se baš odlučila upisati medicinsku školu, smjer medicinska sestra-tehničar?

Irma Emšo: Medicinsku školu, smjer medicinska sestra-tehničar sam odlučila upisati zbog svoje ljubavi prema medicini i zbog toga što mogu pomagati ljudima.

Fojnica.net: Koji su ti najdraži predmeti?

Irma Emšo: Nemam najdraži predmet, ali bih izdvojila historiju i biologiju.

Fojnica.net: Šta za tebe predstavlja SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica? Šta je ono najljepše što ćeš ponijeti kao uspomenu na svoju srednju školu i šta će ti najviše nedostajati?

Irma Emšo: SMŠ “Zijah Dizdarević” za mene predstavlja jedan prelijep period života koji ću dugo pamtiti. Najljepše što ću ponijeti kao uspomenu iz srednje škole jeste poznavanje profesora/profesorica i prijatelja. U sjećanju će mi ostati i vrijeme koje sam provela sa prijateljicama Berinom i Aidom.

Fojnica.net: Koji savjet bi uputila sadašnjim i budućim učenicima?

Irma Emšo: Savjet koji bih uputila sadašnjim i budućim učenicima je da budu uporni, da se bore za svoje snove, da pomažu drugima i da ne dozvole da neko drugi odlučuje u njihovo ime.

Fojnica.net: Da li imate nešto poručiti ili zahvaliti se profesorima?

Irma Emšo: Zahvalila bih se svim profesorima na razumijevanju, trudu koji su uložili da bi učenicima prenijeli znanje i savjetima.

Fojnica.net: Koje osobine i vještine, po tvom mišljenju, treba imati odličan profesor?

Irma Emšo: Po mom mišljenju, odličan profesor treba imati razumijevanje za učenike, nači način da približi učenicima predmet koji predaje, treba bit fer i ljubazan.

Fojnica.net: Zašto bi preporučila ovu školu budućim generacijama?

Irma Emšo: Ovu školu bih preporučila budućim generacijama zbog atmosfere u školi. Svi uposlenici su ljubazni i trude se pomoći svakom učeniku.

Fojnica.net: Koji su tvoji planovi za dalje školovanje?

Irma Emšo: Područje moga interesovanja je raznoliko, tako da zbog toga još uvijek nisam odlučila gdje ću nastaviti svoje školovanje.

Fojnica.net: Za kraj, koji je tvoj životni moto?

Irma Emšo: Smisao života nije da živimo vječno, već da uradimo nešto što će živjeti vječno.

Zahvaljujemo ti se Irma na izdvojenom vremenu, još jednom ti čestitamo i želimo mnogo sreće i uspjeha u daljem obrazovanju.