Iako konačne odluke o načinu na koji će se izvoditi nastava u Srednjebosanskom kantonu još nema, sve su prilike da će to biti kombinacija klasične i online nastave.

U najvećoj osnovnoj školi u Srednjobosanskom kantonu, OŠ „Travnik“ u toku su posljednje pripreme pred početak nove školske godine. Kako će se realizirati nastavni proces u ovom kantonu još nije poznato. Prosvjetari, većina roditelja, ali i sindikati mišljenja su da bi, uz maksimalno poštivanje epidemioloških mjera, najbolje bilo učenike vratiti u školske klupe.

DŽENAN AGANOVIĆ, direktor OŠ “Travnik”, Travnik

“Taj tip nastave klasične kojije bio prije ovog kovida 19 mislim da je jedino za šta smo mi pripremljeni i da tu jedino možemo odgovoriti zahtjevima roditelja i zahtjevima struke. Online nastava, počet s takvim vidom nastave biće veoma teško vjerujte mi.”

GORAN PULETIĆ, predsjednik Sindikata zaposlenih u osnovnim školama SBK

“Socijalizacija djece je neminovna, naročito djeca koja idu u niže razrede, stariji to i mogu nešto odraditi ali određeni period. Mislim da je došlo vrijeme da se krene s nastavom, ima model gdje bi se radilo pola-pola”

Da se najviše razgovara o tzv. kombiniranom modelu realiziranja nastave u Srednjobosanskom kantonu potvrdili su nam i u resornom kantonalnom ministarstvu. Konačna odluka, kažu, bit će poznata u narednih sedam dana.

BOJAN DOMIĆ, ministar obrazovanja SBK

“Neće biti nastava kako je išla svih ovih ranijih godina, ali neće biti ni onako skroz online kako je završila prethodna školska godina i to je ono što sad trenutno razrađujemo”.

Nastava za 20. 000 učenika u osnovnim i 8 000 u srednjim školama na području SBK definitivno počinje 7. septembra.

Međutim, za sada nije poznato kakve će eventualne epidemiološke mjere biti poduzete u školama ukoliko nastava se bude odvijala u samim školskim objektima. To nismo uspjeli saznati jer niko iz Zavoda za javno zdravstvo danas nije bio dostupan za davanje izjava.