Učenici i profesori iz medicinske škole iz Holandije posjetili su danas SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica, u organizaciji Fondacije “Out of Area”.

Direktor škole Samir Kučuk zajedno sa profesorima Amilom Kurta, Edinom Selman Varka, Emirom Borićem kao i učenicima, dočekao je goste i uputio riječi dobrodošlice.

Učenicima i profesorima iz Holandije prezentovane su aktivnosti škole i obrazovni profili, te izvođenje praktične nastave.

Cilj posjete bio je razmjena iskustava u realizaciji praktične nastave u medicinskoj školi, uočavanje sličnosti i razlika obrazovnog sistema, te bolje upoznavanje učenika.

Nakon upoznavanja gostiju sa radom škole, učenici iz Fojnice su pokazali praktične vještine u procedurama: mjerenja pritiska, mjerenja šećera iz periferne krvi, navlačenje lijeka iz ampule, pripremanje infuzije, uspostava venskog puta-plasiranje braunile i kardiopulmonalna reanimacija.

Gosti iz Holandije obradovali su SMŠ “Zijah Dizdarević” sa vrijednim donacijama za rad praktične nastave: 3 lutke za CPR, pribor za prvu pomoć, nazogastrične sonde i prateći potrošni materijal.

Za vrijeme posjete vladala je radna, ali i vesela atmosfera u školi. Dogovorena je buduća saradnja i moguća uzvratna posjeta.