Učenici Treće gimnazije posjetili su Fojnicu 02.03.2023. godine, i tom prilikom je dogovoren susret u Sarajevu učenika SMŠ “Zijah Dizdarević” i Treće gimnazije.

Učenici Treće gimnazije posjetili Fojnicu – mali, ali znameniti grad

Povodom Dana otvorenih vrata Treće gimnazije, u četvrtak 04.05.2023. godine, učenici SMŠ “Zijah Dizdarević” su posjetili Treću gimnaziju u pratnji profesora Muhameda Kučuka, Adisa Mujčića i Mirnesa Smajilovića.

Fojničke srednjoškolce su dočekali direktorica Treće gimnazije Amra Čolić, profesorica historije Sanida Nuhanović, profesor u SMŠ “Zijah Dizdarević” Muhamed Kučuk, kao i učenici Hana Kučuk, Adnan Međedović i Afan Bešić.

Učenici sa svojim profesorima i profesoricom historije Sanidom Nuhanović prvo posjetili Zemaljski muzej. Učenici nisu krili zadovoljstvo zbog ove posjete, posebno zbog toga što je nekima ovo bila prva posjeta. Tom prilikom su mogli povezivati gradivo iz školskih predmeta sa eksponatima koje su vidjeli, a naročito u odjeljenju prirodnih nauka, koje je bilo i najzanimljivije.

Nakon obilaska muzeja, u sportskoj sali škole, odigrane su utakmice između muških košarkaških ekipa, kao i ženskih odbojkaških ekipa, u kojima su igrale ekipe SMŠ “Zijah Dizdarević”, Treće gimnazije i Ekonomske škole.

Nakon odigranih utakmica, za učenike i profesore SMŠ “Zijah Dizdarević” organizovan je ručak u restoranu na Vilsonovom šetalištu.

U 14,00 sati zvanično je počeo Dan otvorenih vrata Treće gimnazije, u sklopu kojeg je održana i humanitarna akcija “Naših ruku djela“, sa ciljem prikupljanja novca za pomoć učenicima koji nisu u mogućnosti platiti maturalnu ekskurziju. Roditelji, učenici, nastavnici, bivši učenici i prijatelji Treće gimnazije udružuju se u spremanju i prodaji kolača i drugih slastica, sokova, kafe, potom u izradi i prodaji rukotvorina, priređivanju umjetničkih izložbi, kulturno-zabavnog programa, prezentaciji rada škole u nastavi i vannastavnim aktivnostima osnovcima završnih razreda, oglednih nastavnih sadržaja te drugih aktivnosti.

Za učenike SMŠ “Zijah Dizarević” održano je predavanje na temu “Nasilje u sportu“, u organizaciji Udruženja bivših fudbalera “Pogodak”. Tom prilikom su učenicima poklonjene promotivne majice, sa natpisom “Stop nasilju na sportskim terenima”.

Nakon toga, za fojničke srednjoškolce je posebno upriličena prezentacija u kabinetima biologije, hemije i njemačkog jezika.

U kabinetu biologije, učenici su mogli iskusiti najzanimljivije eksperimente iz ove oblasti, gledati kroz školske mikroskope, te odrediti tip ličnosti prema otisku prsta. Prezentaciju je održala profesorica biologije Alma Gibović sa svojim učenicima.

Na hemiji su se, pak, imali priliku susresti sa vulkanom, “kameleonom” i kalij permanganatom, određivanjem pH vrijednosti i mnogim drugim. Prezentaciju je održala profesorica hemije Melisa Tvrtković sa svojim učenicima.

U kabinetu Njemačkog jezika, detaljno je objašnjen DSD program, kojeg provodi Treća gimnazija. Prezentaciju je održala profesorica njemačkog jezika Amela Zukić-Huseinović.

U holu Treće gimnazije bila je postavljena izložba radova učenika IT gimnazije.

Popodne je bilo rezervisano za kulturno-zabavni program, koji je, zbog kiše, realizovan u amfiteatru Treće gimnazije, u kojem su fojnički srednjoškolci mogli posebno uživati.

Oko 17,30 sati učenici su krenuli iz Sarajeva, te oko 18,30 stigli u Fojnicu, vrlo zadovoljni sadržajima tokom posjete Trećoj gimnaziji.

Fojnički srednjoškolci i njihovi profesori se posebno zahvaljuju direktoru SMŠ “Zijah Dizdarević” Samiru Kučuku i direktorici Treće gimnazije Amri Čolić, na realizovanoj posjeti i druženju učenika dviju škola.