SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica je ove školske 2022/23. godine iznjedrila 13 učenika generacije od 206 maturanta, što je zasigurno najveći broj u historiji ove škole.

Intrevju sa učenicima generacije ima za cilj javnu pohvalu učenika generacije, te motivaciju budućih srednjoškolaca da slijede njihov put uspjeha. Također, kroz intervju želimo istaknuti značaj SMŠ “Zijah Dizdarević” u ostvarivanju ovakvih ciljeva.

Nejra Kovačević – Ponos SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica

Na samom početku, čestitamo ti draga Nejra na ovom velikom i zasluženom uspjehu.

Fojnica.net: Možeš li nam se kratko predstaviti?

Nejra Kovačević: Ja sam Nejra Kovačević. Dolazim iz Visokog i rođena sam 2004. godine. Završila sam četvrti razred srednje škole u Kiseljaku, smjer farmaceutski tehničar. Slobodno vrijeme volim provoditi sa svojom porodicom i prijateljima, šetati i zabaviti se na razne načine.

Fojnica.net: Kakav je osjećaj nositi titulu učenika generacije?

Nejra Kovačević: Velika mi je čast što iz ove škole izlazim sa titulom učenika generacije i poseban je osjećaj ostvariti svoj cilj i biti jedna od njih.

Fojnica.net: Da li ti je bilo teško kroz ove četiri godine srednjoškolskog obrazovanja?

Nejra Kovačević: Na početku srednjoškolskog obrazovanja ne mogu reći da mi nije bilo teško, jer dosta novih promjena i nepoznatih stvari nam dolazi u život, ali ništa nije nemoguće. Prije svega, bitna je volja, trud i rad koji se na kraju uvijek isplati.

Fojnica.net: Nema dileme da je za tvoj uspjeh najzaslužnije tvoje znanje, rad i učenje. Koga još smatraš zaslužnim za sve što si postigla? Želiš li nekog posebno da istakneš?

Nejra Kovačević: Za moj uspjeh najvećim dijelom su zaslužni moji roditelji i moj brat koji su bili moja najveća podrška, oslonac i nadahnuće kroz cijelo moje školovanje i velika im hvala na tome. Svoju zahvalnicu upućujem i mojim profesorima koji su se trudili prenijeti nam znanje i dali su svoj maksimum, te zahvaljujući i njima danas se nalazimo ovdje gdje jesmo.

Fojnica.net: Zašto si se baš odlučila upisati medicinsku školu?

Nejra Kovačević: Želja za farmacijom se vuče od malih nogu i uvijek sam maštala o tome, jer pomoći nekome je zaista poseban osjećaj, a moja želja će se, nadam se, jednog dana kroz daljnje školovanje i rad ispuniti.

Fojnica.net: Koji su ti najdraži predmeti?

Nejra Kovačević: Ne mogu posebno navoditi sve predmete, jer su mi svi na neki način bili dragi, ali izdvojit ću na prvom mjestu stručne predmete koje smo uz pomoć naše profesorice Sumejje Memije posebno zavoljeli, a s njima se susrećete u trećem i četvrtom razredu srednje škole.

Fojnica.net: Šta za tebe predstavlja SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica? Šta je ono najljepše što ćeš ponijeti kao uspomenu na svoju srednju školu i šta će ti najviše nedostajati?

Nejra Kovačević: Period srednje škole je zaista najljepši i tek sada razumijem ovu rečenicu koju sam čula od starijih osoba, a kojeg ću pamtiti i koji će mi uvijek nedostajati. Posebno ističem izlaske i druženja na velikim i malim odmorima, sticanja novih prijateljstava s kojima dijelite najljepše uspomene koje ću pamtiti cijeli svoj život.

Fojnica.net: Koji savjet bi uputila sadašnjim i budućim učenicima?

Nejra Kovačević: Prije svega bih poželjela svu sreću i uspjeh svojoj generaciji, a posebno svom odjeljenju IV-4 i ostalim učenicima kroz dalje školovanje. Nikada nemojte odustati od onoga što volite i što vas zanima, a ključ uspjeha je samo u vama i vašem trudu i radu koji će se uvijek nekada isplatiti.

Fojnica.net: Da li imate nešto poručiti ili zahvaliti se profesorima?

Nejra Kovačević: Iskrenu zahvalnicu upućujem svim profesorima, našem razredniku Harisu Baliću, upravi i cijelom kolektivu SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica, koji su nas pripremali za dalji nastavak školovanja i naučili nas da je u životu jako bitno ne odustati od nečega o čemu maštamo i sanjamo cijeli život.

Fojnica.net: Koje osobine i vještine, po tvom mišljenju, treba imati odličan profesor?

Nejra Kovačević: Po mom mišljenju, odličan profesor treba da bude razuman, komunikativan i realan na svakom ocjenjivanju i predavanju i naravno ono najbitnije, da pruži i prenese znanje svim učenicima i pomogne im da sve to savladaju i usvoje, a to je ono što svi profesori ove škole imaju.

Fojnica.net: Zašto bi preporučila ovu školu budućim generacijama?

Nejra Kovačević: Pored znanja s kojim izlazim iz ove škole, poseban i neopisiv osjećaj je pomoći drugim ljudima i pri uspješno izvršenom zadatku osjećati se tako ispunjeno. Također je odlična podloga za dalje školovanje i rad, a tu vlada posebno ugodna atmosfera kako sa profesorima i članovima uprave, tako i među nama učenicima.

Fojnica.net: Koji su tvoji planovi za dalje školovanje?

Nejra Kovačević: Planiram nastaviti svoje školovanje na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu, a nadam se da će se moj uspjeh i dalje nastaviti.

Fojnica.net: Za kraj, koji je tvoj životni moto?

Nejra Kovačević: Na kraju bih podijelila sa svima vama rečenicu moje majke i s time bih završila svoj intervju, a ona glasi: “U životu nikada nije kasno za novi početak i svaki dan je nova prilika za to, zato voli život i ne dopusti da se stvari same dešavaju, ne maštaj, nego stvaraj, jer ključ uspjeha leži u tome”.

U nastavku pogledajte fotografije koje je Nejra izdvojila za ovu priliku.

Zahvaljujemo ti se Nejra na izdvojenom vremenu, još jednom ti čestitamo i želimo mnogo sreće i uspjeha u daljem obrazovanju.