SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica je ove školske 2022/23. godine iznjedrila 13 učenika generacije od 206 maturanta, što je zasigurno najveći broj u historiji ove škole.

Intrevju sa učenicima generacije ima za cilj javnu pohvalu učenika generacije, te motivaciju budućih srednjoškolaca da slijede njihov put uspjeha. Također, kroz intervju želimo istaknuti značaj SMŠ “Zijah Dizdarević” u ostvarivanju ovakvih ciljeva.

Arnela Šečerović – Ponos SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica

Na samom početku, čestitamo ti draga Arnela na ovom velikom i zasluženom uspjehu.

Fojnica.net: Možeš li nam se kratko predstaviti?

Arnela Šečerović: Zovem se Arnela Šečerović. Imam devetnaest godina i rođena sam u Sarajevu. Živim u Visokom, sa roditeljima i mlađim bratom, koji ima Downov sindrom.

Fojnica.net: Kakav je osjećaj nositi titulu učenika generacije?

Arnela Šečerović: Poseban je osjećaj nositi titulu učenika generacije, rekla bih da je za sve nas učenike u konačnici i želja da svojim mukotrpnim trudom, radom i zalaganjem ostvarimo titulu učenika generacije i time ostaviti trajan pečat na našem životnom listu. Zaista je u meni prisutan jedan ispunjujući i predivan osjećaj zadovoljstva i ponosa na sve one uspjehe koje sam postigla u svom srednjoškolskom obrazovanju.

Fojnica.net: Da li ti je bilo teško kroz ove četiri godine srednjoškolskog obrazovanja?

Arnela Šečerović: Škola i obrazovanje zauzimaju jedan veliki dio našeg životnog puta. Na tom putu bilo je prisutno nekih lagodnijih, a i težih momenata. Tu su prisutne i mnoge neprospavane noći, mnoge psihološke borbe da li nastaviti ili odustati, da li ovo vrijedi uloženog vremena, truda i rada, ali sada u konačnici sa sigurnošću mogu reći da se sve isplati.

Fojnica.net: Nema dileme da je za tvoj uspjeh najzaslužnije tvoje znanje, rad i učenje. Koga još smatraš zaslužnim za sve što si postigla? Želiš li nekog posebno da istakneš?

Arnela Šečerović: Posebno bih istaknula svoje roditelje, koji su uvijek bili moja podrška i oslonac u svim životnim situacijama, pa tako i u velikoj životnoj prekretnici, školovanju. Istakla bih i svoju tetku, koja je također nosila titulu učenika generacije, ona je, zapravo, i bila moj uzor u ovom činu.

Fojnica.net: Zašto si se baš odlučila upisati medicinsku školu?

Arnela Šečerović: Razlog upisa u medicinsku školu, za farmaceutskog tehničara, je moja ljubav prema hemiji.

Fojnica.net: Koji su ti najdraži predmeti?

Arnela Šečerović: U toku prve dvije godine imali smo predmet anatomija, koji je u meni budio mnogo interesovanja za učenju i proučavanje tog mikro svemira koji se nalazi u nama, u tijelu čovjeka, a u trećem i četvrtom razredu farmaceutska hemija je osvojila moje srce.

Fojnica.net: Šta za tebe predstavlja SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica? Šta je ono najljepše što ćeš ponijeti kao uspomenu na svoju srednju školu i šta će ti najviše nedostajati?

Arnela Šečerović: Srednja mješovita škola “Zijah Dizdarević” Fojnica za mene predstavlja dio mog putovanja i obrazovanja. Kao uspomenu na školu ponijet ću predivno druženje sa prijateljima kao i divne profesore koji su prenosili svoje znanje na nas. Četiri godine nisu kratak vremenski period. Sa prijateljima sam stvorila mnoge predivne uspomene, mnogo iskrenih osmijeha, prijatnih i opuštenih razgovora kao i mnoge šale će mi ostati kao divne uspomene, kojih ću se rado sjećati tokom svog daljeg životnog puta. Najviše će mi nedostajati druženje sa prijateljima i časovi sa profesoricom Sumejjom Memijom, koja nam je predavala veliki broj stručnih predmeta i sa kojom smo ostvarili jedan poseban odnos.

Fojnica.net: Koji savjet bi uputila sadašnjim i budućim učenicima?

Arnela Šečerović: Sadašnjim i budućim učenicima bih savjetovala da nikad ne odustaju od svojih ciljeva i snova. Uvijek će biti uspona i padova, ali bitno je poslije svakog pada dići se i ne odustati. Znanje im niko ne može oduzeti. A trud se kad-tad isplati i ispliva na vidjelo.

Fojnica.net: Da li imate nešto poručiti ili zahvaliti se profesorima?

Arnela Šečerović: Zahvaljujem se svim profesorima na uloženom trudu, dragocjenom vremenu i prenesenom znanju za vrijeme našeg školovanja. Uvijek su bili tu uz nas, ne samo kao naši predmeti profesori, nego kao i prijatelji, psiholozi i u nekim slučajevima roditelji!

Fojnica.net: Koje osobine i vještine, po tvom mišljenju, treba imati odličan profesor?

Arnela Šečerović: Po mom mišljenju, odličan profesor bi trebao posjedovati dobar i zanimljiv način prenošenja znanja. Nama učenicima je uvijek kroz neki praktičan način ili prezentacije lakše, bolje, efikasnije i zabavnije učiti gradivo. Također, izdvojila bih i razumijevanje prema učenicima, kao i poticajan ambijent.

Fojnica.net: Zašto bi preporučila ovu školu budućim generacijama?

Arnela Šečerović: Ovu školu bih preporučila budućim generacijama zbog sticanja kvalitetnog znanja kao i tolerantnosti profesora prema učenicima.

Fojnica.net: Koji su tvoji planovi za dalje školovanje?

Arnela Šečerović: Moj plan za dalje školovanje je upis na Farmaceutski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Fojnica.net: Za kraj, koji je tvoj životni moto?

Arnela Šečerović: Moj životni moto je: “Bez muke nema nauke”. Za sve u životu što želimo ostvariti, trebamo se boriti i raditi na tome, kako bi to u konačnici i ostvarili.

Zahvaljujemo ti se Arnela na izdvojenom vremenu, još jednom ti čestitamo i želimo mnogo sreće i uspjeha u daljem obrazovanju.