SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica je ove školske 2022/23. godine iznjedrila 13 učenika generacije od 206 maturanta, što je zasigurno najveći broj u historiji ove škole.

Intrevju sa učenicima generacije ima za cilj javnu pohvalu učenika generacije, te motivaciju budućih srednjoškolaca da slijede njihov put uspjeha. Također, kroz intervju želimo istaknuti značaj SMŠ “Zijah Dizdarević” u ostvarivanju ovakvih ciljeva.

Ajdina Durak – Ponos SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica

Na samom početku, čestitamo ti draga Ajdina na ovom velikom i zasluženom uspjehu.

Fojnica.net: Možeš li nam se kratko predstaviti?

Ajdina Durak: Moje ime je Ajdina Durak, rođena sam 2003. godine u Travniku. Živim u Kiseljaku. Završila sam srednju medicinsku školu, smjer medicinska sestra – tehničar. Volim prirodu, knjige, dobru muziku i filmove. Bila sam aktivan član folklora dugi niz godina.

Fojnica.net: Kakav je osjećaj nositi titulu učenika generacije?

Ajdina Durak: Titula učenika generacije čini me ponosnom. Iako nisam bila učenik generacije u osnovnoj školi, nastojala sam da to postignem u srednjoj. Ponosna sam jer sam ispunila sve svoje ciljeve, pa čak i više od toga.

Fojnica.net: Da li ti je bilo teško kroz ove četiri godine srednjoškolskog obrazovanja?

Ajdina Durak: Period srednjoškolskog obrazovanja za mene nije bio težak. Naravno, bilo je uspona i padova, ali uz dobru organizaciju, redovan trud i rad rezultati su uvijek vidljivi. Ključ uspijeha leži u nama.

Fojnica.net: Nema dileme da je za tvoj uspjeh najzaslužnije tvoje znanje, rad i učenje. Koga još smatraš zaslužnim za sve što si postigla? Želiš li nekog posebno da istakneš?

Ajdina Durak: Za svoj uspjeh smatram zaslužnim i svoje najbliže. Upravo oni, svojom nesebičnom podrškom, zaslužni su za moj uspjeh i ono što sam ja danas.

Fojnica.net: Zašto si se baš odlučila upisati medicinsku školu?

Ajdina Durak: Iskreno, nisam znala šta da upišem. Okolnosti u datom trenutku probudile su želju za pomaganjem i spašavanjem ljudskih života. Svi putevi dalje vodili su do medicinske škole.

Fojnica.net: Koji su ti najdraži predmeti?

Ajdina Durak: Nemam najdraži predmet. Svi predmeti imaju svoju važnost, zahvaljujući raznolikosti istih znanje skupljamo i slažemo poput slagalice.

Fojnica.net: Šta za tebe predstavlja SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica? Šta je ono najljepše što ćeš ponijeti kao uspomenu na svoju srednju školu i šta će ti najviše nedostajati?

Ajdina Durak: SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica za mene predstavlja drugi dom. Škola je mjesto gdje rastemo, sazrijevamo, učimo lekcije, ali i životne vrijednosti, upoznajemo nove prijatelje… Iz ove škole ponijet ću mnoštvo uspomena, kojih ću se rado prisjećati.

Fojnica.net: Koji savjet bi uputila sadašnjim i budućim učenicima?

Ajdina Durak: Savjet za buduće generacije je da školu ne shvataju kao mjesto na kojem su primorani da budu, već kao priliku da postignu ono što žele. Vaše je samo ono koliko date.

Fojnica.net: Da li imate nešto poručiti ili zahvaliti se profesorima?

Ajdina Durak: Željela bih da se zahvalim svim profesorima na nesebičnoj podršci, iskrenim savjetima i njihovom trudu i zalaganju da prenesu svoje znanje na nas.

Fojnica.net: Koje osobine i vještine, po tvom mišljenju, treba imati odličan profesor?

Ajdina Durak: Po mom mišljenju, odličan profesor pored svog znanja, mora da ima dobre vještine pri njegovom prenošenju. Mora da bude, prije svega, dobar pedagog, prijatelj, pa tek onda profesor. Svoje probleme i frustracije mora da ostavi kod kuće.

Fojnica.net: Zašto bi preporučila ovu školu budućim generacijama?

Ajdina Durak: Preporučila bih ovu školu budućim generacijama zbog širokog izbora mogućnosti i zanimanja koje nudi.

Fojnica.net: Koji su tvoji planovi za dalje školovanje?

Ajdina Durak: Područje moga interesovanja je raznoliko, tako da još uvijek nisam odlučila gdje ću nastaviti svoje školovanje.

Fojnica.net: Za kraj, koji je tvoj životni moto?

Ajdina Durak: Moj životni moto je: “Mudar čovjek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede”.

Zahvaljujemo ti se Ajdina na izdvojenom vremenu, još jednom ti čestitamo i želimo mnogo sreće i uspjeha u daljem obrazovanju.