Triglav je najviši planinski vrh Julijskih Alpa, smješten u Sloveniji, visok 2864 metara. Svojim neobičnim oblikom podsjeća na neosvojivog diva s tri glave, a prvi su se na njega popeli stanovnici okolnih naselja davne 1778. godine. Danas je Triglav privlačan planinarima iz cijelog svijeta.

Među njima je i bračni par iz Fojnice, Goran i Niveska Oroz, inače veliki ljubitelji planinarenja, koji su se odvažili na ovaj hrabri poduhvat i popeli se na Triglav.

„Uživamo u planinarenju i dosad smo obilazili i osvajali vrhove planina u Bosni i Hercegovini. Nakon nekog vremena, počeli smo razmišljati o Triglavu, svjesni da je uspinjanje na ovaj planinski vrh mnogo zahtjevniji i teži. Ipak smo odlučili pokušati i na kraju smo uspjeli. Pogled s ovog planinskog vrha je veličanstven i uistinu je vrijedilo popeti se, iako je staza dosta zahtjevna“, kazao je bračni par iz Fojnice.

Na vrhu Triglava nalazi se tzv. Aljažev stup – malo sklonište u slučaju vremenske neprilike. Nedaleko od vrha Triglava, 350 metara niže, nalazi se najveći planinarski dom u Sloveniji – Kredarica, na 2514 metara nadmorske visine. Na Kredarici se nalazi i meteorološka stanica koja bilježi vrijedne meteorološke podatke. Osim Kredarice, na Triglavu se 400 metara niže, s južne strane nalazi i planinarski dom Planika.