Političko oglašavanje

Nisam neki prekaljeni političar koji obećava mnogo, ne znam ni šta obećati iz razloga što ne želim biti jedna od onih koji su jaki na riječima, a iza sebe nemaju djela.

Kada me pitaju zašto sam u politici, odgovorim da vjerujem u bolje sutra, a kada kažu, kako će doći to bolje sutra, kažem, vrlo lahko: radit ćemo, raditi pošteno, fer, bez praznih obećanja i populističke priče.

Vjerujem da je ljudima dosta lijepljenja cesta, postavljanja rasvjetnih stubova, treba to raditi, ali  zar je to stvarno vrhunac infrastrukture i ulaganja u BiH posebno kada govorimo o manjim gradovima kakva je Fojnica.

Teško je pričati kako bih ja riješila probleme, ali mogu pokazati svojim riječima da sam svjesna barem jednog djelića problema na mikro nivou, ali i na makro planu kada govorimo na nivou FBiH.

  • Osnivanje turističke zajednice općine Fojnica obzirom da smo u SBK broj jedan po broju turističkih posjeta, paradoks je nepostojanje turističke zajednice.
  • Izgradnja putne komunikacije kako bi Fojnica postala otvorenija i imala veću povezanost sa ostatkom BiH, čime bi se privukle i investicije velikih ulagača i time bi problem nezaposlenosti počeo da se rješava.
  • Adekvatna urbanistička rješenja za turistička mjesta u Fojnici kako bi se spriječila divlja gradnja.
  • Rad na osnivanju Sigurne kuće i to u saradnji sa nevladinim organizacijama kako žene u potrebi ne bi morale pomoć tražiti u drugim kantonima.
  • Kako sam do nedavno bila stanarka Studentskog doma upoznata sam sa činjenicom da SBK plaća najmanju subvenciju za svoje studente, a to je direktno udarac na džepove studenata koji su ionako u nezahvalnoj poziciji, a može i mora biti drugačije.
  • Zalaganje za uvođenje subvencija za kupovinu stanova za mlade bračne parove.
  • Predanost rada na borbi protiv nepotizma i korupcije kao jednih od ključnih problema BiH. Kada to kažem referišem se na izmjene i dopune zakona, predlaganje novih zakonskih rješenja, naravno, u saradnji sa stručnjacima.
  • Povećanje poticaja za domaće poljoprivrednike koji su kičma ove države, a najbolje smo to mogli vidjeti u periodu pandemije.

Mnogo je toga što se može pomenuti, međutim najbitnije što mogu iskazati kao svoju prednost jeste činjenica da sam mlada osoba koja je odlučila da ostane u svojoj domovini i izabrala borbu za promjenu cijelog lošeg sistema za sve moje prijatelje, vršnjake i svaku osobu koja je bila prinuđena napustiti svoju porodicu, prijatelje i sve svoje zbog lošeg sistema i režima koji vodi ovu državu u sunovrat.

Ja kažem NE režimu! I ono što smatram dužnošću jeste obećati fer djelovanje, pošteno i časno djelovati i time opravdati povjerenje građana i nastupati pred svakim građaninom ove zemlje s ponosom i posmatrati svakog ravnopravno bez obzira na nacionalnost, vjeroispovjest, boju kože, spol, člansku kartu…

(Edna Aletić)