Danas, 21.09.2022.godine, u prostorijama SDP BiH u Travniku, održana je konferencija za novinare, na kojoj su se predstavili Helez Nijaz, nosilac liste SDP BIH za Parlament FBiH, Lejla Šošić i Amin Đulabić, kandidati SDP BiH za Skupštinu Srednjobosanskog kantona.

Nijaz Helez, diplomirani mašinski inženjer, u svom izlaganju je istakao značaj promjena Izbornog zakona koje je nametnuo Visoki predstavnik – “Ove izmjene, posebno kada se tiču transparentnosti izbora i kontrole eventualnih malverzacija od strane od pojedinih političkih opcija, sasvim sigurno će doprinijeti da se volja birača zaista i poštuje. Brojači, a ne birači, prije četiri godine su odlučili da umjesto Denisa u Predsjedništvu BiH bude Šefik. Ove godine se to neće ponoviti i dr Denis Bećirović će biti član Predsjedništva BiH.”

Lejla Šošić, magistrica njemačkog jezika i književnosti, govorila je o odlasku mladih iz BiH i besperspektivnosti koje im dosadašnja vlast servira. “Mlade je otjerala nepravda, odnosno činjenica da ne mogu pronaći posao u struci, unatoč obrazovanju i svim kvalifikacijama koje imaju. Kod nas se vodi ta politika, ne gleda se škola i ko zna raditi, nego odakle si i koga imaš ‘iza leđa’ da dobiješ posao. Vrijeme je da 2.oktobra to promijenimo i da može drugačije i bolje!”

O stanju u zdravstvu pričao je dr Amin Đulabić, magistar medicinskih nauka. “Kao ljekar svjestan sam svih problema koji muče naše sugrađane i spremni smo se uhvatiti u koštac s njima. U nekim bolnicama imamo manjak stručnog kadra za funkcioniranje cijelih odjela koji su tu samo na papiru, zatim elektronsko uvezivanje bolnica i domova zdravlja kako bi smanjili čekanja, uvođenje besplatnog skrininga za žene u prevenciji malignih i drugih bolesti žena, uvođenje druge smjene za trudnice koje su zaposlene, jer pojedini poslodavci nemaju sluha za izostanke s posla, povećanje dodatka za sve porodilje u SBK, te za ukidanje participacija u narodu poznatih kao „markice“.” – samo su neke od mjera koje je istakao dr Đulabić, a za koje će se zalagati zastupnici SDP BiH u Skupštini SBK.

Zato, 2. oktobra, odlučite da SVANE DAN!

(Služba za odnose s javnošću)