Političko oglašavanje

Šejla (Zečević) Imamović iz Fojnice kandidatkinja je Stranke za Bosnu i Hercegovinu za Skupštinu Srednjobosanskog kantona. Diplomirana fizioterapeutkinja i menadžerica u zdravstvu, udata, majka troje djece, a cijeli radni vijek radi u fojničkom “Reumalu”. Radila je i u prosvjeti kao nastavnica praktične nastave i asistentica na fakultetu. U intervjuu za portal Fojnica.net govori o motivima za kandidaturu, vizijama i izbornom programu njene stranke.

Šejla Imamović, kandidatkinja SBiH za Skupštinu Srednjobosanskog kantona

Fojnica.net: Otkud ponovo u politici i na izbornoj listi?

Šejla Imamović: U politici sam se reaktivirala nakon gotovo deceniju pauze, jer ne želim sjediti po strani i čekati da aktuelne vlasti naprave pomake u društvu, a pokazale su da to niti mogu niti znaju. Ostala sam vjerna ideji Stranke za BiH, jer cijenim da je jedino na ovim principima moguće izgraditi modernu državu po mjeri svih njezinih građana i naroda. SBiH ima ozbiljan izborni program, fokusiran na ekonomiju i bolji život građana. Zato očekujem da će građani prepoznati novu snagu, našu energiju i spremnost da se uhvatimo u koštac s brojnim problemima.

Fojnica.net: U kojim oblastima je, po Vama, potrebno najviše raditi?

Šejla Imamović: Upravo tamo gdje građani imaju najviše problema. To je, prije svega, zdravstvo jer je trenutni zdravstveni sistem nakaradan. Najbolji primjer je put pacijenta kod srčanog udara iz moje Fojnice do Sarajeva. Taj put ide preko Nove Bile ili Travnika i gotovo je nemoguće ispoštovati tzv. “zlatni sat”. Druga oblast je školstvo. Moramo ukloniti aparthejd iz obrazovnog sistema, obnoviti škole, inovirati nastavne planove i programe i uskladiti ih sa potrebama tržišta rada.

Nadalje, naše porodilje moraju biti izjednačene sa porodiljama u naprednijim kantonima. Zašto porodilja u SBK dobija 300 KM, a u susjednim kantonima 1 000 KM? Novci za te potrebe se moraju pronaći, jer država mora pomoći porodicama da izdržavaju djecu i ostanu u ovoj lijepoj zemlji.

Također, potrebno je izgraditi putne komunikacije i uvezati sve lokalne zajednice čime bi se stvorila dobra perspektiva za razvoj. Primjer je moja Fojnica koja graniči sa Gornjim Vakufom, Novim Travnikom, Vitezom, Kiseljakom i Kreševom, a gotovo da ni sa jednim ovim mjestom nemamo kvalitetnu putnu vezu.

Fojnica.net: Nedavno ste pozvali nadležne da proglase Nacionalni park Vranica?

Šejla Imamović: Srednja Bosna obiluje prirodnim ljepotama. Masiv naše Vranice sa prekrasnim izvorima, potocima, jezerima, slapovima Kozice i Prokoškim jezerom zaslužuje status nacionalnog parka. Na taj način bi se sačuvala priroda, te zaustavili divlja gradnja i uništavanje naših šuma. To bi bila dobra osnova i za jačanje našeg turizma, koji može biti glavni pokretač ekonomije SBK. Prokoško jezero je prije 40 godina proglašeno regionalnim parkom prirode, a od 2005. ima status spomenika prirode. Status nacionalnog bi trebao dobiti čitav masiv Vranice. Naši veliki industrijski kombinati su uništeni, tako da moramo iskoristiti ono što nisu uspjeli uništiti, a to su prirodne ljepote.

Naš Srednjobosanski kanton ima sve uslove da građani imaju dobar i kvalitetan život, ali su potrebne korjenite promjene i promjene politika u svim oblastima, radi svih nas, a posebno radi budućnosti naše djece. Građani ne trebaju mijenjati državu, nego moraju promijeniti aktuelne vlastodršce, a to mogu uraditi 2. oktobra.

Šejla (Zečević) Imamović je na listi Stranke za Bosnu i Hercegovinu za Skupštinu Srednjobosanskog kantona na broju 9!