Ministar Bojan Domić

Iako se prije 20-tak dana pričalo i o produženju školskog časa u školama Srednjobosanskog kantona (SBK), te normalizaciji nastave, uslijed pogoršanja epidemiološke slike, danas se priča o ponovnom vraćanju online nastave za učenike.

Takav prijedlog Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta neće poslati kantonalnom Kriznom štabu, kaže ministar Bojan Domić.

“Svako pooštravanje, svaka online nastava bi dodatno narušila obrazovni sistem. Ovaj model u kojem smo mi već godinu dana evidentno ostavlja posljedice na djecu i nastavu. Valja naglasiti i da nam online nastava može biti nametnuta od strane kantonalnog ili federalnog kriznog stožera”, rekao je Domić.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo nije odustalo od normaliziranja mjera za nastavu, samo se čeka pogodan trenutak.

“Broj zaraženih u školama nije veliki, niti sad usljed pogoršane epidemijske situacije. Čekamo pogodan trenutak da se zdravstvena situacija, koja se komplicira, smiri. Još uvijek imamo namjeru tražiti vraćanje sata na 45 minuta. Svakih sedam dana škole dostavljaju izvješća i jasno je da se tamo svi dobro pridržavaju mjera, a to je zadaća koju smo svakako ispunili”, rekao je Domić.

Ministarstvo je također pokrenulo predškolski program.

“Sagledat ćemo situaciju i broj djece, ako ne bude dodatnog pogoršanja situacije realizirat ćemo ga poštujući mjere”, kazao je Domić za kraj.