Foto: FENA

Domić je novinarima u Travniku rekao da su škole dužne periodično dostavljati izvještaje, te da se može zaključiti da je epidemiološka situacija u njima izrazito dobra.

– Zatražit ćemo ponovno da se u obrazovanju mjere ublaže, jer imamo evidentnih problema i već se osjete posljedice. Praktična nastava, na primjer, u završnim razredima medicinskih škola ne realizuje se od pošle godine. To je problem jer nam te generacije djece ostaju u deficitu – istakao je Domić.

Domić, također, smatra da trajanje nastavnog sata treba biti produženo na 40 ili 45 minuta.

– Nismo mi u obrazovanju ti koji odlučujemo i zdravstvo će reći posljednju riječ. Samo ih pozivam da razmotre epidemiološku situaciju. Zdavlje jeste najvažniji, ali trebaju uzeti u obzir i interes naše djece – dodao je Domić.

Ministar zdravstva SBK/KSB Anto Matić podsjetio je da je Krizni štab prije mjesec dana odbio sličan zahtjev kantonalnog Ministarstva obrazovanja, te je naglasio da će sve zavisiti od epidemiološke situacije.

– Za sada ostaje situacija kakva jeste. Ukoliko bude uslova, naravno da bismo svi željeli da se nastava vrati u normalne okvire – rekao je Matić.

On je istakao da je u posljednjih nekoliko dana zabilježen blagi porast broja zaraženih i hospitalizovanih osoba. U SBK/KSB, kako je rekao, trenutno ima 90 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a 55 osoba je hospitalizovano.

Od početka pandemije, koronavirus je potvrđen kod 3365 stanovnika SBK/KSB, a umrla je 301 osoba.