Melina Čabaravdić, učenik generacije

SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica je ove školske 2023/2024. godine iznjedrila 10 učenika generacije od ukupno 208 maturanta. Pored toga, 33 maturanta su bili odlični sve četiri godine, što je zasigurno veliki uspjeh i učenika i škole.

Učenici generacije SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica u školskoj 2023/2024. godini

Intrevju sa učenicima generacije ima za cilj javnu pohvalu učenika generacije, te motivaciju budućih srednjoškolaca da slijede njihov put uspjeha. Također, kroz intervju želimo istaknuti značaj SMŠ “Zijah Dizdarević” u ostvarivanju ovakvih ciljeva.

Melina Čabaravdić, učenik generacije

Melina Čabaravdić – Ponos SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica

Na samom početku, čestitamo ti draga Melina na ovom velikom i zasluženom uspjehu.

Fojnica.net: Možeš li nam se kratko predstaviti?

Melina Čabaravdić: Ja sam Melina Čabaravdić, rođena sam 2005. godine u Sarajevu. Živim u Visokom sa roditeljima Elvirom i Anesom, te bratom i sestrom. Volim čitati, šetati i provoditi vrijeme u prirodi. Plivanje je moja strast, te uživam biti na suncu. Volim pomagati ljudima i osjećaj nakon toga je nestvaran.

Melina Čabaravdić, učenik generacije

Fojnica.net: Kakav je osjećaj nositi titulu učenika generacije?

Melina Čabaravdić: To je poseban osjećaj. Drago mi je da se moj trud isplatio, te da sam zaslužila titulu učenika generacije.

Fojnica.net: Da li ti je bilo teško kroz ove četiri godine srednjoškolskog obrazovanja?

Melina Čabaravdić: Ne mogu reći da je bilo lahko, ali svakako nije bilo nemoguće. Uz zalaganje profesora, nesebičnu podršku mojih roditelja ove četiri godine su mi prošle bez većih poteškoća.

Fojnica.net: Nema dileme da je za tvoj uspjeh najzaslužnije tvoje znanje, rad i učenje. Koga još smatraš zaslužnim za sve što si postigla? Želiš li nekog posebno da istakneš?

Melina Čabaravdić: Za sve što sam postigla zaslužni su moji roditelji. Bez njihove podrške, koje nije manjkalo ni u jednom trenutku, ovo ne bi bilo moguće. Vrlo je važno da imamo nekoga ko će biti oslonac u svakom segmentu našeg života, ko će nas uhvatiti kada padnemo i podići da nastavimo dalje.

Također, zahvalila bih se svojoj razrednici Edini Selman Varki koja je tokom ove četiri godine uvijek bila uz mene i davala mi smjernice za dalji napredak. Razrednice,hvala Vam od srca!

Fojnica.net: Zašto si se baš odlučila upisati medicinsku školu?

Melina Čabaravdić: Od malena sam voljela pomagati ljudima i to me je ispunjavalo. Osmijeh druge osobe kada joj pomognem nema cijenu. S obzirom na sve to, upisala sam medicinsku školu, opći smjer i to smatram najboljom odlukom.

Fojnica.net: Koji su ti najdraži predmeti?

Melina Čabaravdić: Moji najdraži predmeti su stručni predmeti. Zalaganjem doktorice Belme Zahirović, njenom nesebičnom željom da nam sve objasni, zavoljela sam to što učim.

Fojnica.net: Šta za tebe predstavlja SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica? Šta je ono najljepše što ćeš ponijeti kao uspomenu na svoju srednju školu i šta će ti najviše nedostajati?

Melina Čabaravdić: SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica predstavlja jedan lijep period u mom životu, koji je izrodio mnoga prijateljstva, poznanstva, lijepe uspomene. Naš direktor Samir Kučuk se uvijek trudio da se u školi osjećamo ugodno i prijatno, da izađemo sa dosta znanja ali i lijepih uspomena.

Melina Čabaravdić, učenik generacije

Fojnica.net: Koji savjet bi uputila sadašnjim i budućim učenicima?

Melina Čabaravdić: Budite uporni. Vjerujte u sebe i kada mislite da nešto ne možete uraditi. Vaš trud će se uvijek isplatiti.

Fojnica.net: Da li imate nešto poručiti ili zahvaliti se profesorima?

Melina Čabaravdić: Željela bih se zahvaliti cijelom kolektivu SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica. Svi oni su doprinjeli da sa osmijehom provedemo naše četverogodišnje školovanje. Hvala profesorima koji su prenosili znanje na najbolji mogući način, koji su se trudili da postanemo bolji ljudi.

Fojnica.net: Koje osobine i vještine, po tvom mišljenju, treba imati odličan profesor?

Melina Čabaravdić: Po mom mišljenju, odličan profesor treba imati svoj stav, autoritet nad učenicima te objektivno posmatrati napredak učenika. Pristup učenicima i način objašnjavanja lekcije je veoma važan, jer cilj svakog profesora je da učenici što bolje usvoje planirano gradivo.

Fojnica.net: Zašto bi preporučila ovu školu budućim generacijama?

Melina Čabaravdić: Ova škola osim što daje znanje koje je potrebno, stavlja učenicima osmijeh na lice, učini im period srednje škole nezaboravnim. Opravdava rečenicu da je period srednje škole najljepši period života.

Fojnica.net: Koji su tvoji planovi za dalje školovanje?

Melina Čabaravdić: Planiram nastaviti svoje školovanje na Fakultetu zdravstvenih studija u Sarajevu, na odsjeku Radiološka tehnologija.

Fojnica.net: Za kraj, koji je tvoj životni moto?

Melina Čabaravdić: Uvijek budi svoj, vjeruj u sebe i tvoj put do cilja je zagarantovan!

Zahvaljujemo ti se Melina na izdvojenom vremenu, još jednom ti čestitamo i želimo mnogo sreće i uspjeha u daljem obrazovanju.