Tejma Arnaut, učenik generacije

SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica je ove školske 2023/2024. godine iznjedrila 10 učenika generacije od ukupno 208 maturanta. Pored toga, 33 maturanta su bili odlični sve četiri godine, što je zasigurno veliki uspjeh i učenika i škole.

Učenici generacije SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica u školskoj 2023/2024. godini

Intrevju sa učenicima generacije ima za cilj javnu pohvalu učenika generacije, te motivaciju budućih srednjoškolaca da slijede njihov put uspjeha. Također, kroz intervju želimo istaknuti značaj SMŠ “Zijah Dizdarević” u ostvarivanju ovakvih ciljeva.

Tejma Arnaut, učenik generacije

Tejma Arnaut – Ponos SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica

Na samom početku, čestitamo ti draga Tejma na ovom velikom i zasluženom uspjehu.

Fojnica.net: Možeš li nam se kratko predstaviti?

Tejma Arnaut: Zovem se Tejma Arnaut. Rođena sam 2005. godine u Velikoj Kladuši. Živim u Kaknju. Još kao djevojčica sam maštala da budem farmaceutkinja. Završila sam SMŠ “Zijah Fizdarević” u Fojnici, smjer farmaceutski tehničar. Volim čitati, pjevati, izlaziti, putovati i stvarati nova prijateljstva. Igram odbojku, a od malih nogu pišem pjesme kroz koje izražavam svoja osjećanja.

Tejma Arnaut, učenik generacije

Fojnica.net: Kakav je osjećaj nositi titulu učenika generacije?

Tejma Arnaut: Put ka ovoj tituli nije bio jednostavan. Iza nje stoji ogroman trud i zalaganje. Veliku podršku sam imala od svojih roditelja, sestre, brata, prijatelja, profesora i mog razrednika. Zaista je divan osjećaj znati da se trud, neispavane noći i odricanje na kraju isplati.

Fojnica.net: Da li ti je bilo teško kroz ove četiri godine srednjoškolskog obrazovanja?

Tejma Arnaut: U početku mi je bilo teško prilagoditi se novoj sredini, početi živjeti samostalno i navići se na nepoznate ljude i novi život. Srednjoškolsko obrazovanje je malo teže od osnovnog i počinjemo se susretati sa novim stvarima i izazovima. Svaka faza u životu ima svoje dobre i loše strane, pa tako i ova.

Fojnica.net: Nema dileme da je za tvoj uspjeh najzaslužnije tvoje znanje, rad i učenje. Koga još smatraš zaslužnim za sve što si postigla? Želiš li nekog posebno da istakneš?

Tejma Arnaut: Za svoj uspjeh uvijek se prvo zahvaljujem Bogu, jer sve je ovo zahvaljujući Njemu. Naravno, veliku su mi pomoć pružali moji roditelji. Istaknula bih i svog razrednika Adisa Mujčića, koji mi je bio velika podrška kroz cijelo školovanje.

Tejma Arnaut, učenik generacije

Fojnica.net: Zašto si se baš odlučila upisati medicinsku školu, smjer farmaceutski tehničar?

Tejma Arnaut: Oduvijek sam maštala i željela da radim u apoteci i pomažem ljudima. Smatram ovaj posao veoma humanim, ujedno i zanimljivim.

Fojnica.net: Koji su ti najdraži predmeti?

Tejma Arnaut: Voljela sam da prisustvujem časovima bosanskog jezika, ne samo zbog predmeta već i divne profesorice Amine Drinić. Uživala sam i u sticanju znanja iz stručnih predmeda, posebno farmakognozije.

Fojnica.net: Šta za tebe predstavlja SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica? Šta je ono najljepše što ćeš ponijeti kao uspomenu na svoju srednju školu i šta će ti najviše nedostajati?

Tejma Arnaut: Moja škola predstavlja za mene jedan projekat koji je trajao četiri godine. U toku te četiri godine, stvorila sam divna sjećanja zajedno sa svojim profesorima i prijateljima. Kao uspomenu na ovu školu ću ponijeti školske izlete, naše šale, opuštenih i motivacionih razgovora sa divnim profesoricama stručnih predmeta Elmom Burinom i Sumejjom Memijom, sa kojima smo ostavrili divne odnose.

Tejma Arnaut, učenik generacije

Fojnica.net: Koji savjet bi uputila sadašnjim i budućim učenicima?

Tejma Arnaut: Savjet za sadašnje i buduće generacije jeste da je svako od nas vrijedan na svoj način i da smo svi posebni. Mnogo je bitno da svaki put kada padnemo, ustanemo i borimo se. Svaki pad nas uzdiže i ojačava. Organizacija je pola posla i veoma je bitna. Pored škole i učenja nađite vremena za sebe, uživajte, družite se i budite sretni.

Fojnica.net: Da li imate nešto poručiti ili zahvaliti se profesorima?

Tejma Arnaut: Zahvaljujem se profesorima na uloženom trudu, na svakom savjetu i kritici, na bezuslovnoj podršci, beskrajnom strpljenju i savjetima koje su nam dali. Veliku podršku smo imali i od strane našeg direktora Samira Kučuka, koji je u svakom momentu bio tu za nas.

Fojnica.net: Koje osobine i vještine, po tvom mišljenju, treba imati odličan profesor?

Tejma Arnaut: Po mom mišljenju, odličan profesor je onaj koji pored prenošenja znanja razgovara sa nama, savjetuje nas, pruža nam podršku, stvara opuštenu atmosferu prilikom ispitivanja, otvorenu komunikaciju i koji posmatra svoje učenike jednako.

Fojnica.net: Zašto bi preporučila ovu školu budućim generacijama?

Tejma Arnaut: Smatram da je kolektiv u ovoj školi veoma zdrav, kako među profesorima tako i među učenicima. Osoblje škole, naše divne spremačice i najbolji domar su nam svakodnevno uljepšavali kako loše tako i one dobre dane. Škola sadrži najtraženije smjerove koji nam omogućavaju posao i nastavak školovanja.

Fojnica.net: Koji su tvoji planovi za dalje školovanje?

Tejma Arnaut: Planiram da upišem Farmaceutski fakultet u Sarajevu i da proširim svoje znanje o farmaciji.

Fojnica.net: Za kraj, koji je tvoj životni moto?

Tejma Arnaut: Nikada nemoj odustati bez obzira na sve, ne osvrći se na komentare drugih ljudi već snivaj i ostvaruj svoje snove.

Zahvaljujemo ti se Tejma na izdvojenom vremenu, još jednom ti čestitamo i želimo mnogo sreće i uspjeha u daljem obrazovanju.