Lejla Bišćo, učenik generacije

SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica je ove školske 2023/2024. godine iznjedrila 10 učenika generacije od ukupno 208 maturanta. Pored toga, 33 maturanta su bili odlični sve četiri godine, što je zasigurno veliki uspjeh i učenika i škole.

Učenici generacije SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica u školskoj 2023/2024. godini

Intrevju sa učenicima generacije ima za cilj javnu pohvalu učenika generacije, te motivaciju budućih srednjoškolaca da slijede njihov put uspjeha. Također, kroz intervju želimo istaknuti značaj SMŠ “Zijah Dizdarević” u ostvarivanju ovakvih ciljeva.

Lejla Bišćo, učenik generacije

Lejla Bišćo – Ponos SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica

Na samom početku, čestitamo ti draga Lejla na ovom velikom i zasluženom uspjehu.

Fojnica.net: Možeš li nam se kratko predstaviti?

Lejla Bišćo: Ja sam Lejla Bišćo. Živim sa roditeljima, Kemalom i Muamerom. Rođena sam u Travniku, a živim u Jehovcu, mjestu nadomak Kiseljaka. Završila sam elektrotehničku školu, smjer elektrotehničar računarske tehnike i automatika. Volim istraživati nove stvari, a posebno me zanima IT svijet. Također, uživam u otkrivanju novih mjesta gdje mogu provesti vrijeme sa dragim osobama i ispijanju različitih kafa.

Lejla Bišćo, učenik generacije

Fojnica.net: Kakav je osjećaj ponovo nositi titulu učenika generacije, jer znamo da si bila učenik generacije i u osnovnoj školi?

Lejla Bišćo: Moram priznati da mi gode pohvale, a što se tiče samog osjećaja, zaista je neprocjenjiv. Vidjeti da se sav trud i rad na kraju isplate, daje mi motivaciju da u budućnosti budem još upornija i stravstvenija u ostvarivanju svojih ciljeva.

Fojnica.net: Da li ti je bilo teško kroz ove četiri godine srednjoškolskog obrazovanja?

Lejla Bišćo: Bilo je i težih i lakših dana. Smatram da je organizacija ključ svega. Trudim se završiti sve obaveze na vrijeme, što mi je znatno pomoglo da kroz ove četiri godine održim ocjene na vrhuncu, a da pri tome ne zanemarim vannastavne aktivnosti.

Fojnica.net: Nema dileme da je za tvoj uspjeh najzaslužnije tvoje znanje, rad i učenje. Koga još smatraš zaslužnim za sve što si postigla? Želiš li nekog posebno da istakneš?

Lejla Bišćo: Roditelji su uvijek bili uz mene kao podrška. Kao jedinica, sigurna sam da sam uvijek dobijala svu njihovu pažnju i ljubav, no isto tako sam neizmjerno zahvalna što nikada nisu vršili pritisak na mene. Pored njih, posebno mjesto zauzima jedna osoba koja je bila uz mene kao najveća motivacija i uljepšala mi srednjoškolske dane.

Fojnica.net: Zašto si se baš odlučila upisati elektrotehničku školu?

Lejla Bišćo: Zapravo, prebacila sam se iz druge škole i neočekivano upisala ovaj smjer. Sada, mogu reći da sam sama birala ne bih mogla bolje izabrati. Kroz časove sam naučila dosta o životnim situacijama, te kroz stručne predmete shvatila koliko je nauka neistražena, ali i fascinantna.

Fojnica.net: Koji su ti najdraži predmeti?

Lejla Bišćo: Svi predmeti su zanimljivi, ali bih posebno izdvojila predmet Bosanski jezik i književnost, koji je profesorica Zilha učinila izuzetno inspirativnim kroz svoja predavanja. Pored toga, predmeti kod profesora Sabida su toliko edukativni, jer profesor posjeduje duboko znanje vezano za predmete, ali i šire. U četvrtom razredu sam zavoljela i Automatiku, zahvaljujući profesorici Sarah.

Fojnica.net: Šta za tebe predstavlja SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica? Šta je ono najljepše što ćeš ponijeti kao uspomenu na svoju srednju školu i šta će ti najviše nedostajati?

Lejla Bišćo: SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica je mjesto gdje ćete odmah osjetiti dobrodošlicu, ljubav i toplinu. Najljepše što ću ponijeti iz ove škole su uspomene.

Fojnica.net: Koji savjet bi uputila sadašnjim i budućim učenicima?

Lejla Bišćo: Rekla bih da ne odustaju, bez obzira koliko teško postane. Znanje je nešto što nam niko ne može oduzeti.

Fojnica.net: Da li imate nešto poručiti ili zahvaliti se profesorima?

Lejla Bišćo: U jednom od prethodnih pitanja sam spomenula nekoliko profesora. Pored njih, zahvaljujem se razredniku Emiru, koji je, bez preuveličavanja, najbolji razrednik. Ophodio se prema nama kao razrednik, ali kao i prijatelj, pomogao kad nam je bilo potrebno i bio uz nas. Velika hvala profesorici Almi i profesorici Sarah na znanju koje su nesebično dijelile sa nama.

Fojnica.net: Koje osobine i vještine, po tvom mišljenju, treba imati odličan profesor?

Lejla Bišćo: Po mom mišljenju, odličan profesor, pored znanja koje treba posjedovati za predmet koji predaje, trebao bi da bude strpljiv i posvećen.

Fojnica.net: Zašto bi preporučila ovu školu budućim generacijama?

Lejla Bišćo: Ovu školu bih preporučila budućim učenicima zbog kvalitetnog znanja koje mogu steći.

Fojnica.net: Koji su tvoji planovi za dalje školovanje?

Lejla Bišćo: Voljela bih da moja buduća profesija bude spoj programiranja, organizacije i projektovanja. Zbog toga planiram upisati studij u području informacijskih tehnologija ili menadžmenta, s nadom da ću moći spojiti ova dva interesa u jedan smjer prilikom upisa.

Fojnica.net: Za kraj, koji je tvoj životni moto?

Lejla Bišćo: Moj životni moto je učiti i rasti svakog dana, jer smatram da je stalni napredak ključ za ispunjenje i lični razvoj.

Zahvaljujemo ti se Lejla na izdvojenom vremenu, još jednom ti čestitamo i želimo mnogo sreće i uspjeha u daljem obrazovanju.