SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica je ove školske 2022/23. godine iznjedrila 13 učenika generacije od 206 maturanta, što je zasigurno najveći broj u historiji ove škole.

Intrevju sa učenicima generacije ima za cilj javnu pohvalu učenika generacije, te motivaciju budućih srednjoškolaca da slijede njihov put uspjeha. Također, kroz intervju želimo istaknuti značaj SMŠ “Zijah Dizdarević” u ostvarivanju ovakvih ciljeva.

Samra Merdžanić – Ponos SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica

Na samom početku, čestitamo ti draga Samra na ovom velikom i zasluženom uspjehu.

Fojnica.net: Možeš li nam se kratko predstaviti?

Samra Merdžanić: Ja sam Merdžanić Samra, kćerka Nevresa i Senade. Ove godine sam završila srednju medicinsku školu, smjer medicinska sestra-tehničar. Volim muziku, duge razgovore, kafu i dobar roman. Posebno uživam u putovanjima, jer mi dušu ispunjavaju srećom i zadovoljstvom.

Fojnica.net: Kakav je osjećaj ponovo nositi titulu učenika generacije, jer znamo da si bila učenik generacije i u osnovnoj školi?

Samra Merdžanić: Divan je osjećaj. Jednostavno postaneš svjestan svojih vrijednosti i težiš za ostvarenjem novih ciljeva.

Fojnica.net: Da li ti je bilo teško kroz ove četiri godine srednjoškolskog obrazovanja?

Samra Merdžanić: Nije mi bilo teško, jer sam uvijek bila organizovana i sve radila na vrijeme.

Fojnica.net: Nema dileme da je za tvoj uspjeh najzaslužnije tvoje znanje, rad i učenje. Koga još smatraš zaslužnim za sve što si postigla? Želiš li nekog posebno da istakneš?

Samra Merdžanić: Pored rada i truda, za moj uspjeh su zaslužni moji roditelji. Kroz ove četiri godine su mi bili najveća podrška i beskonačno sam im zahvalna na svemu što su učinili za mene. Naravno, tu su i zalaganja mnogih profesora, ali bih posebno izdvojila profesoricu Melihu Ibreljić, moju razrednicu, koja je uvijek isticala prave vrijednosti života.

Fojnica.net: Zašto si se baš odlučila upisati medicinsku školu?

Samra Merdžanić: Ovu školu sam upisala jer se nalazi u mom rodnom gradu, a smjer sam izabrala zbog ljubavi prema medicini.

Fojnica.net: Koji su ti najdraži predmeti?

Samra Merdžanić: Moji najdraži predmeti su bili stručni predmeti poput internih bolesti, neuropsihijatrije i hirurgije.

Fojnica.net: Šta za tebe predstavlja SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica? Šta je ono najljepše što ćeš ponijeti kao uspomenu na svoju srednju školu i šta će ti najviše nedostajati?

Samra Merdžanić: SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica je mjesto gdje sam provela najuzbudljiviji dio života. Tu sam stekla mnoga prijateljstva i lijepe uspomene. Uvijek ću se sjećati onih opuštenih časova, punih pozitive i razgovora.

Fojnica.net: Koji savjet bi uputila sadašnjim i budućim učenicima?

Samra Merdžanić: Organizacija je put do uspjeha. Uvijek pitajte profesore ili istražujte sami kada vam nešto nije jasno.

Fojnica.net: Da li imate nešto poručiti ili zahvaliti se profesorima?

Samra Merdžanić: Hvala svim profesorima koji su uvijek bili fer i korektni i raspoloženi za svaki vid saradnje.

Fojnica.net: Koje osobine i vještine, po tvom mišljenju, treba imati odličan profesor?

Samra Merdžanić: Po mom mišljenju, odličan profesor bi trebao biti komunikativan, objektivan i empatičan.

Fojnica.net: Zašto bi preporučila ovu školu budućim generacijama?

Samra Merdžanić: U ovoj školi se mnogo toga nauči i svakodnevno se stiču uspomene.

Fojnica.net: Koji su tvoji planovi za dalje školovanje?

Samra Merdžanić: Trenutno planiram upisati medicinski fakultet.

Fojnica.net: Za kraj, koji je tvoj životni moto?

Samra Merdžanić: Odustajanje nikada ne treba biti opcija!

Zahvaljujemo ti se Samra na izdvojenom vremenu, još jednom ti čestitamo i želimo mnogo sreće i uspjeha u daljem obrazovanju.