SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica je ove školske 2022/23. godine iznjedrila 13 učenika generacije od 206 maturanta, što je zasigurno najveći broj u historiji ove škole.

Intrevju sa učenicima generacije ima za cilj javnu pohvalu učenika generacije, te motivaciju budućih srednjoškolaca da slijede njihov put uspjeha. Također, kroz intervju želimo istaknuti značaj SMŠ “Zijah Dizdarević” u ostvarivanju ovakvih ciljeva.

Emira Bureković – Ponos SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica

Na samom početku, čestitamo ti draga Emira na ovom velikom i zasluženom uspjehu.

Fojnica.net: Možeš li nam se kratko predstaviti?

Emira Bureković: Ja sam Bureković Emira. Živim sa roditeljima Selimom i Kasimom. Imam sestru Zerinu koja radi u Njemačkoj već tri godine. Rođena sam u Travniku. Živim u Fojnici, tačnije Bježaniji, malom mjestu nadomak Fojnice. U slobodno vrijeme volim čitati i često svoje misli zapišem na papir. Stvaram tako pričice koje volim podijeliti sa svojim prijateljima. Također, volim putovati i svaku priliku koja mi se pruži vrlo rado iskoristim.

Fojnica.net: Kakav je osjećaj ponovo nositi titulu učenika generacije, jer znamo da si bila učenik generacije i u osnovnoj školi?

Emira Bureković: Nositi titulu učenika generacije je stvarno neprocjenjiv osjećaj. Vidjeti sebe među nekoliko najboljih u generaciji je zaista trenutak kada shvatiš da se sav trud isplati i zaboraviš na sve teške trenutke koje prođeš da bi to postigao.

Fojnica.net: Da li ti je bilo teško kroz ove četiri godine srednjoškolskog obrazovanja?

Emira Bureković: Iskreno, nije bilo lahko, ali nije bilo ni teško. Uz dobru organizaciju se sve može postići. Uvijek sam imala vremena i za druženje sa prijateljima i za učenje u školi, te za sve druge obaveze.

Fojnica.net: Nema dileme da je za tvoj uspjeh najzaslužnije tvoje znanje, rad i učenje. Koga još smatraš zaslužnim za sve što si postigla? Želiš li nekog posebno da istakneš?

Emira Bureković: Smatram da su roditelji velikim dijelom zaslužni za moj uspjeh, jer su uvijek pronalazili način da me motivišu, da ne odustajem kada je to bilo potrebno. Tu su i moji prijatelji sa kojima sam provela mnogo vremena, te smo uvijek bili podrška jedni drugima. Naravno i profesori koji su se trudili da nam što više približe i pojednostave gradivo. Željela bih da posebno istaknem doktora Jusufa Zuku, koji je učinio da još više zavolim ovo zvanje medicinske sestre-tehničara, te profesoricu Lejlu Smajlović koja je osim lekcija iz fizike uvijek pronalazila vrijeme da porazgovara s nama i posavjetuje nas, što ću definitvno ponijeti sa sobom kroz život.

Fojnica.net: Zašto si se baš odlučila upisati medicinsku školu?

Emira Bureković: Još kao mala djevojčica uvijek sam voljela da se igram doktora, pa kroz odrastanje da gledam serije koje su bile vezane za to, te sam odlučila da upišem baš ovaj smjer i na taj način da se što više približim ostvarenju svog cilja, to jeste da postanem medicinska sestra.

Fojnica.net: Koji su ti najdraži predmeti?

Emira Bureković: Najdraži predmeti su mi bili uglavnom stručni predmeti medicinske škole poput interne medicine, patologije, pedijatrije, hirurgije i naravno urgentne medicine.

Fojnica.net: Šta za tebe predstavlja SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica? Šta je ono najljepše što ćeš ponijeti kao uspomenu na svoju srednju školu i šta će ti najviše nedostajati?

Emira Bureković: SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica će definitvno ostati jedna lijepa uspomena u mom životu. Nedostajat će mi prijatelji s kojima sam provodila veliki dio svog vremena, prijateljski odnosi s profesorima, sve anegdote koje su izazivale smijeh do suza, te onaj prvi ponedjeljak u semptebru za koji se uvijek znalo da je prvi dan našeg ponovnog susreta u školskim klupama.

Fojnica.net: Koji savjet bi uputila sadašnjim i budućim učenicima?

Emira Bureković: Želim da im kažem da odmah na početku sebi postave cilj, jer to je ono što će im zapravo biti vodilja kroz cijelo školovanje.

Fojnica.net: Da li imate nešto poručiti ili zahvaliti se profesorima?

Emira Bureković: Željela bih se zahvaliti svim profesorima koji su neiscrpno pokušavali da od mene izvuku maksimum i uspjeli su u tome.

Fojnica.net: Koje osobine i vještine, po tvom mišljenju, treba imati odličan profesor?

Emira Bureković: Po mom mišljenju, odličan profesor prvenstveno mora da voli posao koji radi i da ostvari dobru komunikaciju sa učenicima, da sve radi kroz dogovor s njima. Treba znati pronaći način na koji će svaki čas imati pažnju učenika, jer znamo da ne mogu sve lekcije biti zanimljive svim učenicima podjednako.

Fojnica.net: Zašto bi preporučila ovu školu budućim generacijama?

Emira Bureković: Smatram da u ovoj školi rade profesori koji će im pružiti znanje koje je potrebno i koji će im pružiti mnogo životnih lekcija, pored školskih. U njoj će steći mnogo prijatelja. Za medicinsku školu imaju mogućnost prakse, u zdravstvenim ustanovama, koja je veoma kvalitetna i kroz nju će moći proći praktično treću i četvrtu godinu sve ono što su teoretski naučili kroz prve dvije godine školovanja.

Fojnica.net: Koji su tvoji planovi za dalje školovanje?

Emira Bureković: Svoje dalje školovanje ću nastaviti u Njemačkoj.

Fojnica.net: Za kraj, koji je tvoj životni moto?

Emira Bureković: Naporno radi. Nikada ne odustaj. Budi pozitivan.

Zahvaljujemo ti se Emira na izdvojenom vremenu, još jednom ti čestitamo i želimo mnogo sreće i uspjeha u daljem obrazovanju.