SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica je ove školske 2022/23. godine iznjedrila 13 učenika generacije od 206 maturanta, što je zasigurno najveći broj u historiji ove škole.

Intrevju sa učenicima generacije ima za cilj javnu pohvalu učenika generacije, te motivaciju budućih srednjoškolaca da slijede njihov put uspjeha. Također, kroz intervju želimo istaknuti značaj SMŠ “Zijah Dizdarević” u ostvarivanju ovakvih ciljeva.

Berina Huseinović – Ponos SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica

Na samom početku, čestitamo ti draga Berina na ovom velikom i zasluženom uspjehu.

Fojnica.net: Možeš li nam se kratko predstaviti?

Berina Huseinović: Moje ime je Berina Huseinović. Živim u Kiseljaku sa mlađom sestrom i majkom. Osim škole, profesionalno se bavim fudbalom u FK Sarajevo i nastupam za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Pored toga, aktivni sam volonter u Crvenom križu Kiseljak i takmičar prve pomoći. Članica sam agencije “Altermedia” i promoterka raznih brendova i firmi.

Fojnica.net: Kakav je osjećaj ponovo nositi titulu učenika generacije, jer znamo da si bila učenik generacije i u osnovnoj školi?

Berina Huseinović: Moram priznati, nije prvi put da nosim tu titulu pa sam se nekako navikla, ali svakako da mi prija.

Fojnica.net: Da li ti je bilo teško kroz ove četiri godine srednjoškolskog obrazovanja?

Berina Huseinović: Lagala bih kada bih rekla da nije. S obzirom da sam svestrana i da na svakom polju volim briljirati, jako teško je bilo balansirati i dobro se organizirati kako bi to postigla.

Fojnica.net: Nema dileme da je za tvoj uspjeh najzaslužnije tvoje znanje, rad i učenje. Koga još smatraš zaslužnim za sve što si postigla? Želiš li nekog posebno da istakneš?

Berina Huseinović: Ja bih prije svega istakla da je dobra organizacija važna za svaki uspjeh. Naravno da postoje ljudi koji su mi olakšali i koji su bili moja podrška. Majka, nena i sestra su uvijek vjerovale u mene i podržavale me. Tu su i direktor i profesori koji su imali razumijevanja za moje odsustvo zbog sporta i nikada me nisu forsirali, već su mi pomagali i motivirali me još više.

Fojnica.net: Zašto si se baš odlučila upisati medicinsku školu?

Berina Huseinović: Medicinsku školu sam upisala iz razloga što mi ova škola i ovaj smjer nude najbolje predznanje za fakultet koji želim upisati.

Fojnica.net: Koji su ti najdraži predmeti?

Berina Huseinović: Nemam najdraže predmete, ali najzanimljiviji su mi bili stručni predmeti.

Fojnica.net: Šta za tebe predstavlja SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica? Šta je ono najljepše što ćeš ponijeti kao uspomenu na svoju srednju školu i šta će ti najviše nedostajati?

Berina Huseinović: SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica za mene predstavlja mjesto puno ljubavi, poštovanja, razumijevanja, srednjoškolskih ljubavi i prijatelja za cijeli život.

Fojnica.net: Koji savjet bi uputila sadašnjim i budućim učenicima?

Berina Huseinović: Savjet koji bih uputila sadašnjim i budućim učenicima je da uče bez stresa, jer najljepši su srednjoškolski dani.

Fojnica.net: Da li imate nešto poručiti ili zahvaliti se profesorima?

Berina Huseinović: Još jednom bih se zahvalila profesorima i direktoru koji su imali mnogo razumijevanja za učenika sportistu kao što sam ja, jer sam mnogo izostajala. Hvala profesoru Muhamedu koji se uvijek žalio na moje izostanke. Ostat ćete u lijepom sjećanju.

Fojnica.net: Koje osobine i vještine, po tvom mišljenju, treba imati odličan profesor?

Berina Huseinović: Po mom mišljenju, odličan profesor treba biti kao moji profesori Medisa Džidić i Dženan Karalić.

Fojnica.net: Zašto bi preporučila ovu školu budućim generacijama?

Berina Huseinović: Ovu školu bih preporučila budućim generacijama zbog kvalitetnog znanja koje mogu steći.

Fojnica.net: Koji su tvoji planovi za dalje školovanje?

Berina Huseinović: Studij medicine, stomatologije ili pak psihologije.

Fojnica.net: Za kraj, koji je tvoj životni moto?

Berina Huseinović: Biti svoj, biti autentičan, napredovati kroz život. Nastojati uvijek biti bolja verzija sebe u odnosu na jučer, biti iskreni i širiti ljubav. Ljubav nesebično davati, jer nam toga danas najviše fali.

Zahvaljujemo ti se Berina na izdvojenom vremenu, još jednom ti čestitamo i želimo mnogo sreće i uspjeha u daljem obrazovanju.