SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica je ove školske 2022/23. godine iznjedrila 13 učenika generacije od 206 maturanta, što je zasigurno najveći broj u historiji ove škole.

Intrevju sa učenicima generacije ima za cilj javnu pohvalu učenika generacije, te motivaciju budućih srednjoškolaca da slijede njihov put uspjeha. Također, kroz intervju želimo istaknuti značaj SMŠ “Zijah Dizdarević” u ostvarivanju ovakvih ciljeva.

Amela Topalović – Ponos SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica

Na samom početku, čestitamo ti draga Amela na ovom velikom i zasluženom uspjehu.

Fojnica.net: Možeš li nam se kratko predstaviti?

Amela Topalović: Moje ime je Amela Topalović. Rođena sam 2003. godine u Sarajevu. Živim u Kiseljaku. Završila sam četvrti razred SMŠ “Zijah Dizdarević”, smjer medicinska sestra-tehničar. Slobodno vrijeme volim da provodim sa svojim prijateljima, da slušam muziku, čitam knjige, putujem i stvaram uspomene vrijedne sjećanja.

Fojnica.net: Kakav je osjećaj ponovo nositi titulu učenika generacije, jer znamo da si bila učenik generacije i u osnovnoj školi?

Amela Topalović: Jako sam ponosna što nosim titulu učenika generacije. Drago mi je što me moj trud i rad doveo do ove titule i prije svega što sam ispunila svoja očekivanja i potencijale.

Fojnica.net: Da li ti je bilo teško kroz ove četiri godine srednjoškolskog obrazovanja?

Amela Topalović: Naravno da je bilo teških momenata, ali uz dobru organizaciju, ambiciju i upornost sve se savlada.

Fojnica.net: Nema dileme da je za tvoj uspjeh najzaslužnije tvoje znanje, rad i učenje. Koga još smatraš zaslužnim za sve što si postigla? Želiš li nekog posebno da istakneš?

Amela Topalović: Pored svog ličnog truda i rada, smatram da su za moje uspjehe zaslužni moji roditelji, porodica i prijatelji koji su moja najveća podrška i ohrabrenje. Uvijek su mi govorili da sve što zamislim to mogu i da ostvarim. I naravno, posebno mjesto zauzima jedna osoba koja mi je uljepšala tri godine života, koja je i dalje tu uz mene i raduje se svakom mom uspjehu kao svom vlastitom.

Fojnica.net: Zašto si se baš odlučila upisati medicinsku školu?

Amela Topalović: Ovu školu i smjer sam odlučila upisati zbog svoje ljubavi prema medicini. Smatram da se ovom profesijom nauči i kako da budeš bolji čovjek, jer je jedna od najhumanijih profesija.

Fojnica.net: Koji su ti najdraži predmeti?

Amela Topalović: Nemam najdraži predmet, ali su mi najzanimljiviji bili stručni predmeti: anatomija, hirurgija i urgentna.

Fojnica.net: Šta za tebe predstavlja SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica? Šta je ono najljepše što ćeš ponijeti kao uspomenu na svoju srednju školu i šta će ti najviše nedostajati?

Amela Topalović: Ono najljepše što mi je ova škola doprinijela jesu definitivno uspomene koje ću da pamtim cijeli život. Upoznala sam ljude bez kojih ovi srednjoškolski dani ne bi bili potpuni, a to su moje dvije najbolje prijateljice Ajdina i Berina. Jako će mi nedostajati druženja i smijeh koji je uvijek odzvanjao našom učionicom.

Fojnica.net: Koji savjet bi uputila sadašnjim i budućim učenicima?

Amela Topalović: Savjet za buduće generacije je da imaju svoje JA i da budu dosljedni sebi i svemu iza čega stoje. Da se druže i manje brinu, jer sve to prođe jako brzo. Da stvaraju što više uspomena i poznanstava.

Fojnica.net: Da li imate nešto poručiti ili zahvaliti se profesorima?

Amela Topalović: Želim da se zahvalim čitavom osoblju, profesorima i direktoru jer sve ste nam omogućili, a naše je bilo samo da učimo.

Fojnica.net: Koje osobine i vještine, po tvom mišljenju, treba imati odličan profesor?

Amela Topalović: Po mom mišljenju, odličan profesor treba da bude objektivan, komunikativan, opušten i organiziran. Taj primjer sam imala u profesorici Merlini Curić, koja je, pored znanja iz svog predmeta, naučila nas nekim puno važnijim stvarima, a to su životne lekcije koje će nam mnogo značiti.

Fojnica.net: Zašto bi preporučila ovu školu budućim generacijama?

Amela Topalović: Naučiti će mnogo, upoznati divne ljude i prije svega uživati u pozitivnoj energiji.

Fojnica.net: Koji su tvoji planovi za dalje školovanje?

Amela Topalović: Planiram da upišem medicinski fakultet.

Fojnica.net: Za kraj, koji je tvoj životni moto?

Amela Topalović: Da bi uspio, tvoja želja za uspjehom mora biti veća od tvog straha od neuspjeha.

Zahvaljujemo ti se Amela na izdvojenom vremenu, još jednom ti čestitamo i želimo mnogo sreće i uspjeha u daljem obrazovanju.