SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica je ove školske 2022/23. godine iznjedrila 13 učenika generacije od 206 maturanta, što je zasigurno najveći broj u historiji ove škole.

Intrevju sa učenicima generacije ima za cilj javnu pohvalu učenika generacije, te motivaciju budućih srednjoškolaca da slijede njihov put uspjeha. Također, kroz intervju želimo istaknuti značaj SMŠ “Zijah Dizdarević” u ostvarivanju ovakvih ciljeva.

Faris Zrno – Ponos SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica

Na samom početku, čestitamo ti dragi Farise na ovom velikom i zasluženom uspjehu.

Fojnica.net: Možeš li nam se kratko predstaviti?

Faris Zrno: Moje ime je Faris Zrno. Imam 19 godina, živim u Kiseljaku, naselje Bilalovac. Rođen sam u Travniku. Slobodno vrijeme provodim sa društvom, a najviše vozim biciklo s kojim sam obišao sva značajna mjesta u Bosni i Hercegovini.

Fojnica.net: Kakav je osjećaj ponovo nositi titulu učenika generacije, jer znamo da si bio učenik generacije i u osnovnoj školi?

Faris Zrno: Osjećam se ponosno na sebe jer sam uspio u jednom od svojih ciljeva što se tiče školovanja. Smatram da je najvažniji dio biti uporan i istrajan u svojim ciljevima.

Fojnica.net: Da li ti je bilo teško kroz ove četiri godine srednjoškolskog obrazovanja?

Faris Zrno: Može se reći da je sve zavisilo od situacije, bilo je dana s većim obavezama i to je zahtijevalo veću posvećenost i umor. Sve u svemu, nije bilo lahko, ali uz redovan rad i trud sebi olakšamo i ništa ne bude nemoguće.

Fojnica.net: Nema dileme da je za tvoj uspjeh najzaslužnije tvoje znanje, rad i učenje. Koga još smatraš zaslužnim za sve što si postigao? Želiš li nekog posebno da istakneš?

Faris Zrno: Na prvom mjestu, to su moji roditelji, koji su uvijek bili tu, kao podrška i kada stvari idu dobro i loše. Zatim, veliku zahvalnost dugujem i mom razredniku Muhamedu Kučuku koji me uvijek savjetovao.

Fojnica.net: Zašto si se baš odlučio upisati elektrotehničku školu?

Faris Zrno: Smatram da je ovaj smjer dosta tražen i odlučio sam se za njega, jer je to zanimanje koje uzima sve više maha, te je dobra osnova za fakultet. Smatrao sam da neće biti problem naći posao.

Fojnica.net: Koji su ti najdraži predmeti?

Faris Zrno: Moj najdraži predmet koji sam volio još kod učiteljice, bila je matematika, zatim, u šestom razredu dolazi informatika, za koju želim da me prati kroz cijeli život.

Fojnica.net: Šta za tebe predstavlja SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica? Šta je ono najljepše što ćeš ponijeti kao uspomenu na svoju srednju školu i šta će ti najviše nedostajati?

Faris Zrno: SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica predstavlja posebno poglavlje mog života. Kroz školovanje nisam stekao samo znanje, nego i dobre prijatelje, uspomene i iskustva. Jedna od najljepših uspomena bila je ekskurzija, gdje smo se svi dodatno zbližili i upoznali bolje i s ostalim učenicima škole, mimo našeg razreda. Rado ću se sjećati i profesora Sabida Karića, sa kojim smo provodili najviše vremena. On je bio taj koji nam je davao savjete kada je bilo najpotrebnije.

Fojnica.net: Koji savjet bi uputio sadašnjim i budućim učenicima?

Faris Zrno: Savjet koji bih uputio sadašnjim i budućim učenicima je da uvijek budu uporni. Da budu svjesni da se sve može postići trudom i radom.

Fojnica.net: Da li imate nešto poručiti ili zahvaliti se profesorima?

Faris Zrno: Želim da se zahvalim svim profesorima, jer su nam prenijeli svoje znanje i uvijek se trudili da budu naša podrška, ali i prijatelji kada je to bilo neophodno.

Fojnica.net: Koje osobine i vještine, po tvom mišljenju, treba imati odličan profesor?

Faris Zrno: Po mom mišljenju, profesor prije svega treba biti pravedan. Ne smije razlikovati, izdvajati ili favorizirati određene učenike. Treba biti dostupan za pomoć učenicima koliko je u njegovoj moći i treba biti kreativan i imati različite metode predavanja, kako bi učenicima na što bolji način objasnio određenu temu.

Fojnica.net: Zašto bi preporučio ovu školu budućim generacijama?

Faris Zrno: SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica predstavlja školu koja ima dobar i kvalitetan nastavni kadar, svi su ljubazni i uvijek spremni da dodatno pojasne pojmove koji su ostali nejasni. Obuhvata najtraženije smjerove kojim nastoje pripremiti mlade za budućnost.

Fojnica.net: Koji su tvoji planovi za dalje školovanje?

Faris Zrno: Planiram upisati Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, smjer Računarstvo i informatika.

Fojnica.net: Za kraj, koji je tvoj životni moto?

Faris Zrno: Par godina dobrog učenja, pomoći će nam za cijeli život dobrog življenja.

Zahvaljujemo ti se Farise na izdvojenom vremenu, još jednom ti čestitamo i želimo mnogo sreće i uspjeha u daljem obrazovanju.