Ekonomska olimpijada je međunarodno takmičenje iz oblasti ekonomije i finansija, koje se uspješno realizira od 2021. godine u Bosni i Hercegovini.

Na 3. Ekonomskoj olimpijadi, učešće je prijavilo preko 500 takmičara iz 49 srednjih škola.

Nakon intenzivnih priprema za sva tri kruga takmičenja, koje organizuju udruženje Liberalni forum i Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, takmičari testiraju svoje znanje na online platformi u prva dva kruga, a finale se održava uživo u Sarajevu.

Uspješno je završen i drugi (regionalni) krug 3. Ekonomske olimpijade. Na online testiranje znanja izašlo je 136 takmičara iz 39 srednjih škola, a svaki takmičar je dobio 20 različitih pitanja. Kako bi osigurali šansu da ostvare plasman na bh. finalu, takmičari su morali da odgovore na minimalno 14 pitanja tačno, što je uspješno uradilo 17 takmičara iz 12 srednjih škola, koji su time direktno postali finalisti 3. Ekonomske olimpijade.

Ove godine, Emina Hodžić iz Fojnice svojim rezultatima je skrenula pažnju na sebe. Emina je učenica prvog razreda SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica ovo joj je prvo učešće na Ekonomskoj olimpijadi, a takmičenju je pristupila kao samostalni takmičar.

U regionalnom krugu takmičenja, Emina je najbolje plasirani takmičar, a drugoplasirana je u ukupnom plasmanu.

“Takmičenje mi je pružilo priliku da se suočim s izazovnim ekonomskim problemima i zadacima. Upoznala sam se sa različitim područjima ekonomije, kao što su mikroekonomija, makroekonomija i finansije,“ rekla je Emina i dodala da se za oba kruga takmičenja pripremala samostalno, koristeći dostupne materijale, knjige i internet.

“Predavanja organizovana u sklopu takmičenja su mi pomogla u razumijevanju nekih koncepta i pružila dodatnu podršku. Mislim da je gradivo koje se uči na Ekonomskoj olimpijadi jako korisno, a ekonomija i finansije su važne oblasti koje utiču na sve aspekte društva. Smatram da mladi trebaju imati priliku da steknu ovo osnovno znanje, kako bi bili bolje pripremljeni za buduće izazove,” zaključila je Emina Hodžić, koja će se naći u finalu sa još 16 srednjoškolaca iz 12 srednjih škola.

Bh. finale Ekonomske olipijade će se održati krajem juna na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, na kojem će biti proglašeno 5 najboljih bh. takmičara koji će imati priliku da predstavljaju BiH na međunarodnom finalu u Bratislavi, i odmjere znanje sa vršnjacima iz 15 zemalja.