U ponedeljak, 3. jula 2023. godine, s početkom u 9:30 na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, održaće se Finale 3. Ekonomske olimpijade BiH.

Na finalu Ekonomske olimpijade se bira pobjednik takmičenja, tri najbolje plasirane srednje škole i koordinator srednje škole sa ukupno najboljim plasmanom.

Pored proglašenja pojedinačnog pobjednika, bit će i proglašenje 5 najbolje plasiranih takmičara, koji će predstavljati Bosni i Hercegovinu na međunarodnom takmičenju u Slovačkoj, a takmičari će odmjeriti znanje sa vršnjacima iz 16 zemalja svijeta.

Finalisti dolaze iz 12 srednjih škola

  1. Srednja mješovita škola “Zijah Dizdarević”, Fojnica
  2. Druga gimnazija Sarajevo
  3. Srednjoškolski Centar Vogošća
  4. JU mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla
  5. JU Mješovita srednja škola Kalesija
  6. JU Mješovita srednja škola “Travnik”
  7. Srednja turističko-ugostiteljska škola Mostar
  8. Richmond Park International Secondary School Sarajevo
  9. Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića, Čitluk
  10. JU Srednja tehnička škola Tešanj
  11. JU Srednja škola Konjic
  12. JU Srednja poslovno-komercijalna i trgovačka škola Sarajevo

Finalisti će proći dva kruga testiranja, pismeni i usmeni.

Nakon pismenog testiranja, 10 najboljih finalista će ocjenjivati tri člana stručne komisije, vrhunski ekonomski stručnjaci.

Prof. dr. Eldin Mehić, prof. dr. Azra Hadžiahmetović i prof. dr. Aziz Šunje će kroz svoja pitanja pomoći takmičarima u logičkoj primjeni onog što su naučili.

Članovi stručne komisije će svojim bodovanjem donijeti i konačnu odluku, kojih 5 takmičara će imati čast da predstavlja Bosnu i Hercegovinu na ovogodišnjem međunarodnom finalu u Bratislavi!

Emina Hodžić iz Fojnice pobjednica je Regionalnog kruga takmičenja Ekonomske olimpijade 2023., a od ukupno 136 takmičara iz 39 srednjih škola u BiH koji su pristupili testiranju 26. i 29. maja, u Finalni krug plasiralo se 17 takmičara iz 12 srednjih škola.

Ove godine, Emina Hodžić iz Fojnice svojim rezultatima je skrenula pažnju na sebe. Emina je učenica prvog razreda SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica ovo joj je prvo učešće na Ekonomskoj olimpijadi, a takmičenju je pristupila kao samostalni takmičar.

U regionalnom krugu takmičenja, Emina je najbolje plasirani takmičar, a drugoplasirana je u ukupnom plasmanu.

“Takmičenje mi je pružilo priliku da se suočim s izazovnim ekonomskim problemima i zadacima. Upoznala sam se sa različitim područjima ekonomije, kao što su mikroekonomija, makroekonomija i finansije,“ rekla je Emina i dodala da se za oba kruga takmičenja pripremala samostalno, koristeći dostupne materijale, knjige i internet.