U ponedeljak, 3. jula 2023. godine, s početkom u 9:30 na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, održano je Finale 3. Ekonomske olimpijade BiH.

Nakon dva kruga takmičenja, u finalu se našlo 17 učenika iz 12 škola širom BiH.

Pobjedu je odnijela Emina Hodžić učenica prvog razreda Srednje mješovite škole “Zijah Dizdarević” iz Fojnice, a pet najbolje plasiranih takmičara predstavljat će našu zemlju na međunarodnom finalnom takmičenju u Bratislavi u septembru ove godine, gdje će odmjeriti znanje sa vršnjacima iz 16 zemalja svijeta.

Uz Eminu Hodžić, to su Lana Komšić (Druga gimnazija Sarajevo), Sara Čengić (Druga gimnazija Sarajevo), Sead Gakić (JU Srednja škola Konjic) i Asad Grabovica (Richmond Park International Secondary School Sarajevo).

Ove godine, Emina Hodžić iz Fojnice svojim rezultatima je skrenula pažnju na sebe. Emina je učenica prvog razreda SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica ovo joj je prvo učešće na Ekonomskoj olimpijadi, a takmičenju je pristupila kao samostalni takmičar.

“Takmičenje mi je pružilo priliku da se suočim s izazovnim ekonomskim problemima i zadacima. Upoznala sam se sa različitim područjima ekonomije, kao što su mikroekonomija, makroekonomija i finansije,“ rekla je Emina i dodala da se za oba kruga takmičenja pripremala samostalno, koristeći dostupne materijale, knjige i internet.

Nosilac aktivnosti u BiH je udruženje “Liberalni forum – Pokret za slobodno društvo”, u partnerstvu sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu gdje su održana pripremna predavanja.

Profesor UNSA Anes Hrnjić kaže da je u fokusu takmičenja bilo opismenjavanje mladih ljudi od 14 do 20 godina iz oblasti ekonomije i finansija.

– Svaka mlada osoba, bez obzira koju djelatnost obavlja, ne mora se nužno baviti ekonomijom, ali bi trebala da poznaje osnove ekonomije i finansija zbog aktivnog sudjelovanja u društvu, kao informisan i odgovoran građanin – kazao je Hrnjić u izjavi za Fenu.

Izvršna direktorica udruženja “Liberalni forum” Aida Hasanagić smatra izuzetno važnim ne samo za mlade ljude nego i za sve koji se bave i koji planiraju da se bave bilo kojim biznisom, da nauče osnovne ekonomske i finansijske tokove.

– Ekonomska i finansijska pismenost je ključna za današnje moderno funkcioniranje društva. A moraju razumjeti i šta znače političke odluke predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti – kazala je Hasanagić.

Ekonomska olimpijada, međunarodno takmičenje iz oblasti ekonomije i finansija se uspješno realizira od 2021. godine u Bosni i Hercegovini. Kroz takmičenje u BiH je prošlo 1.500 srednjoškolaca iz 54 srednje škole.

Projekt je pokrenut u Češkoj Republici od Instituta za ekonomski razvoj – INEV, te se vremenom proširio na brojne evropske države, uključujući i BiH u kojoj je takmičenje prvi put održano 2021. godine.