Pet takmičara iz Bosne i Hercegovine koji su ostvarili najbolji plasman na domaćoj Ekonomskoj olimpijadi, učestvovali su na internacionalnom takmičenju EO koje se od 4. do 6. septembra održavalo u Bratislavi.

Bosnu i Hercegovinu su predstavljali Emina Hodžić iz Fojnice, Sead Gakić iz Konjica te Lana Komšić, Sara Čengić i Asad Grabovica iz Sarajeva.

Oni su, nakon tri kruga takmičenja, u konkurenciji više od 600 učenika iz cijele Bosne i Hercegovine, na finalnom takmičenju zauzeli prvih pet pozicija, čime su se kvalifikovali na internacionalno takmičenje Ekonomske olimpijade.

Na internacionalnoj Ekonomskoj olimpijadi u Bratislavi najveći uspjeh ostvarila je Emina Hodžić, učenica 2. razreda Richmond Park International Secondary School Sarajevo, koja je u ukupnom poretku zauzela 16. mjesto.

Ovaj plasman djeluje puno veći kada se uzme u obzir da je Emini svega 16. godina i da je među svojim vršnjacima bila najbolje plasirana.

Vjerujemo da su najbolji nastupi i uspjesi pred Eminom tek u budućnosti.

Pobjednik ovogodišnjeg Međunarodnog finala Ekonomske olimpijade je David Dunst iz Poljske. Adam Prokop iz Češke osvojio drugo mjesto, a na trećem mjestu je bio Lukaš Tabery, također iz Češke.

U ekipnom poretku, prvo mjesto je osvojila reprezentacija Češke Republike. Na ovogodišnju Ekonomsku olimpijadu prijavilo se 80.000 učenika. Nakon nekoliko krugova unutar svkae države, 70 studenata iz 14 zemalja učestvovalo je u Međunarodnom finalnom krugu koji je održan prošli tjedan na Sveučilištu ekonomije u Bratislavi, Slovačka.

Ekonomska olimpijada, međunarodno takmičenje iz oblasti ekonomije i finansija se uspješno realizira od 2021. godine u Bosni i Hercegovini. Kroz takmičenje u BiH je prošlo 1.500 srednjoškolaca iz 54 srednje škole.

Projekt je pokrenut u Češkoj Republici od Instituta za ekonomski razvoj – INEV, te se vremenom proširio na brojne evropske države, uključujući i BiH u kojoj je takmičenje prvi put održano 2021. godine.