Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) uvrstila je iftar, obrok kojim se prekida dnevni post tokom mjeseca ramazana, na svoju listu nematerijalne kulturne baštine.

Stoljetnu tradiciju prepoznala je kulturna agencija UN-a na svojoj 18. sjednici održanoj u Bocvani, nakon zajedničke prijave koju su 6. decembra podnijeli Turkiye, Azerbejdžan, Uzbekistan i Iran.

Iftar je povezan s okupljanjima, “jačanjem porodičnih i društvenih veza i promovisanjem dobročinstva, solidarnosti i društvene razmjene”, navodi UNESCO u objašnjenju.

Muslimani širom svijeta poste svaki dan tokom mjeseca ramazana, uzdržavajući se od hrane i pića od zore do sumraka. Post počinje obrokom prije zore koji se zove “sehur” kao priprema za dugi dan koji je pred njima. Kada dođe vrijeme da se u zalazak sunca označi kraj cjelodnevnog posta, porodice i prijatelji se okupljaju na večeri poznatoj kao “iftar”.

Navedeno je i kako se tokom iftara poslužuju tradicionalna i lokalna jela, nakon čega slijedi okupljanje, razgovor, molitve, drugi obredi… Tokom procesa roditelji također prenose znanje o dobrobiti posta i društvenim vrijednostima i funkcijama iftara.

UNESCO navodi kako ceremonije i rituali vezani uz iftar prakticiraju i ljudi koji ne poste tokom mjeseca ramazana.