Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ocjenuje da zemlje Zapadnog Balkana ispunjavaju sve propisane mjere, te da postižu dobre rezultate u borbi protiv korona virusa.

Posebno se dobro protiv pandemije nosi Bosna i Hercegovina, rečeno je u Regionalnom uredu WHO za Evropu na današnjoj press skonferenciji koja je održana u Kopenhagenu.

Vršiteljica dužnosti direktora za hitne operacije WHO za Evropu dr. Dorit Nitzan za N1 je kazala kako je BiH provela sve neophodne mjere na vrijeme. Sličnu sliku Nitzman i regionalni direktor WHO za Evropu dr. Hans Kluge daju i za ostatak regiona Zapadnog Balkana.

– Da, mi veoma usko radimo sa Zapadnim Balkanom i vlastima tamo. Imamo hub koji je smješten u Beogradu i sa timovima u svim zemljama uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Situaciju pratimo na dnevnoj bazi, dobijamo izvještaje o slučajevima i potrebama. Također pratimo i provođenje mjera. Naprimjer, mjere u Bosni i Hercegovini jer ih pratimo veoma blisko, su provođene korak po korak i ustvari Bosna i Hercegovina je bila jedna od zemalja koja ih je provela na vrijeme. Kao što smo čuli, virus ne zna granice i dolazi do nas iz različitih pravaca”, kazala je dr. Nitzan.

Dodala je kako veoma blisko rade sa svim zemljama Zapadnog Balkana i one rade svoj maksimum kada je ovo u pitanu.

– Ono što mi možemo sada preporučiti je da prate i obraćaju pažnju na, kao što su rekli regionalni direktor i dr. Aylward, želimo da svi prate lakše slučajeve jer su oni motor koji pokreće. Ako želimo da se društva izvuku iz trenutnih striktnih mjera moramo osigurati da su nadzor, identifikacija pacijenata, izolacija onih koji su potvrđeni kontakti provedeni kao jedan paket. Sve u svemu Bosna i Hercegovina, Srbija i cijeli region imaju dobre rezultate i mi se radujemo saradnji s njima.

Direktor WHO za Evropu Hans Kluge također pozdravlja ono što su poduzele zemlje regiona u borbi protiv korona virusa i najavljuje uskoro održavanje sastanka putem videokonferencije sa svim ministrima zdravstva s područja Evrope iz 53 zemlje članice WHO.

– Mi smo imali dvije video konferencije s ministrima zdravlja sa Zapadnog Balkana malo prije izbijanja COVID-19 situacije, a i ja sam sam bio u posjeti zemljama koje ste pomenuli. Imamo veoma dobru saradnju s regionom kada je u pitanju saradnja na tzv. “blendiranom pristupu” – zaustavljanje, spriječavanje i informisanje javnosti – rekao je Kluge.