U proteklih 15 dana kod 74 osobe u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica “Drin” u Fojnici detektovan je koronavirus. Od tog broja 59 je štićenika, i 15 radnika Zavoda, potvrdio je za BHRT direktor ustanove Adis Ramić.

Sve zaražene osobe od početka, tj. detektovanja virusa imali su veoma blage simtome ili su bile asimptomatične.

“U Zavodu je napravljen interni lockdown čim smo dobili prve rezultate testova. Broj uposlenih je sveden na minimum kako bi se spriječila komunikacija i transmisija virusa.”

Ramić ističe kako su se čuvali sedam mjeseci, ali na kraju je ipak došlo do pojave virusa. Istkao je i pomoć institucija.

“Kada sam primijetio da je potrebno testirati uputio sam pismo Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, Federalnom ministarstvu zdravstva, te Ministarstvu rada i socijalne politike. Odmah su nam svi izašli u susret. Testirali smo po 40 osoba svaki dan.”

Trenutno se vrše retestiranja štićenika i zaposlenih kako bi se ustanovilo trenutno stanje u kojem se nalaze oboljeli od Covid-19, potvrdio je Ramić.

“Mislim da je većina već prebolila Covid-19 ali čekaćemo prve rezultate retestiranja kako bi saznali.”

Drin u Fojnici namijenjena je za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje, te osposobljavanje za samostalan život, prema preostalim sposobnostima, i provođenje radne aktivnosti osoba sa intelektualnim teškoćama.

U Zavodu su zbrinjene 493 osobe, a radi 250 uposlenika.