U ova pandemijska vremena, kada se sve zatvara i stagnira, u Fojnici se nastavlja jedna lijepa priča kojom se proširuje dobra saradnja između ,,svjetskog brenda“ tvornice namještaja MS&WOOD Fojnica  i Srednje mješovite škole ,,Zijah Dizdarević“.

Naime, i ove godine učenici koji se obrazuju za drvoprerađivače – zvanje stolar izvode praktičnu nastavu u pogonima fabrike namještaja MS&WOOD i proširuju svoje, u školi, stečeno teoretsko znanje.

To je produkt, već dugogodišnje, uspješne saradnje iako su im oblasti poslovanja različite i na prvi pogled nespojive.

Svijet formalnog obrazovanja uveliko se razlikuje od svijeta komercijalnog poslovanja i zapošljavanja jer im ciljevi i prioriteti nisu isti. Ali uz malo promišljanja i mašte ipak je moguć́e formirati pozitivna i produktivna partnerstva i veze kao što govori ova priča iz Fojnice.

U općini Fojnica drvo kao resurs je zastupljen vijekovima, tako da osim sirovinske baze postoji i ona tradicionalna gdje se „uz drvo živi“, a u novije vrijeme i tehnološka baza se popravlja, tako da se sve „slaže“ da se drvo pretvori u brend u raznim segmentima. Samo fali kvalitetna radna snaga.

Po svim pokazateljima, trenutno na području općine Fojnica, nedostaje kvalifikovane stručne radne snage drvoprerađivačke struke (tehničari i stolari) cca. 150 – 200 radnika.

Uz podatak da navedeni učenici svakog mjeseca od firme MS&WOOD Fojnica dobijaju i po 75 KM stipendije, nema razloga da se ova priča ne nastavi i u budućnosti.

Tekst/Foto: Fikret Hamidić