Rezultati za proglašenje učenika generacije ove godine su neuobičajeno dugo čekani u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Modriči.

No, bez obzira na sve izazove i nepedagoške metode koje su se pojavile tokom procesa izbora, Nudžejma Mehanović je uspjela osvojiti titulu učenice generacije u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Modriči.

Nudžejma je kćerka Redže ef. Mehanovića, imama u povratničkom naselju Tarevci kod Modriče.

Svojim radom i učenjem dokazala je da predanost i trud ne mogu biti zanemareni. Iako su se tokom izbora učenika generacije pojavili pokušaji koji nisu primjereni prosvjetnim radnicima, Nudžejmin uspjeh je pokazao da su pravi rezultati na kraju najvažniji.
Kao odlična i marljiva učenica, ostvarila je izvanredne rezultate tokom svog osnovnoškolskog obrazovanja. Njena predanost, radna etika i intelektualne sposobnosti bile su prepoznate od strane većine nastavnika.

Međutim, proces izbora učenika generacije nije bio bez problema. Zbog različitih prepreka, rezultati su kasnili, a tokom procesa su se pojavili neprimjereni pritisci sa različitih nivoa i pokušaji diskriminacije, kako prenosi naš izvor.

Ipak, želimo vjerovati da razlog tome nije Nudžejmina etnička pripadnosti i njrna mahrama na čelu kolone sa drugarima iz školskih klupa.

Njena titula učenice generacije nije samo priznanje njenim obrazovnim uspjesima, već i simbol borbe protiv pokušaja diskriminacije.

Nastavak školovanja planira u Behram-begovoj medresi u Tuzli, gdje će imati priliku da nastavi svoj obrazovni put u okruženju koje cijeni njene vrijednosti i potencijale.

Nudžejma je svijetli primjer kako se predanost i trud isplate, čak i kada se suočavamo sa nepravednim izazovima.

Njena priča inspiriše i daje nadu da pravda i predanost uvijek mogu prevladati.