Škole u Srednjobosanskom kantonu su, nakon velikog porasta broja oboljelih, preporuke Federalnog kriznog stožera da se prijeđe na online nastavu, što su neki kantoni već usvojili, spremne u svakom trenutku djecu povući iz školskih klupa i organizirati online nastavu, rekao je ministar obrazovanja, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona, Bojan Domić.

“Svi pratimo situaciju i broj oboljelih raste u svim kantonima, pa i našem, a ono što sad možemo reći da smo u ovom trenutku održali postojeći model, gdje smo osigurali školama da ukoliko one procjene stanje mogu preći na online nastave. Jedna škola je već prešla na ovaj model nastave. Za ostale čekamo novu procjenu našeg Kriznog stožera Ministarstva zdravstva. Bilo bi dobro da se škole spremaju jer ne znamo u kojem će pravcu ovo sve. Mislim da ćemo ići sa uputom da se polako pripremamo na online nastavu, tako da nam taj prijelaz bude što lakši. Iako bismo svi voljeli da ne dođe do te situacije, zdravlje nam je na prvom mjestu”, rekao je Domić.

U čitav proces trebaju se uključiti, kaže ministar, svi subjekti nastavnog procesa.

“Uputio bih poziv svim sudionicima procesa, od roditelja, učenika, nastavnog osoblja, da se striktno pridržavaju mjera jer je situacija takva kakva jest, a moramo učiniti sve kako bismo očuvali zdravlje. Najvažnije je da se covid nije događao u školama, ono što je bilo zaraženih i u izolaciji vezano je situacije izvan školskog prostora, što znači da smo dobro organizirali i poštivali mjere. Brojke nisu strašne u školama i ljudima vezanim za škole”, kazao je Domić.