SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica je ove školske 2022/23. godine iznjedrila 13 učenika generacije od 206 maturanta, što je zasigurno najveći broj u historiji ove škole.

Intrevju sa učenicima generacije ima za cilj javnu pohvalu učenika generacije, te motivaciju budućih srednjoškolaca da slijede njihov put uspjeha. Također, kroz intervju želimo istaknuti značaj SMŠ “Zijah Dizdarević” u ostvarivanju ovakvih ciljeva.

Sureja Meša – Ponos SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica

Na samom početku, čestitamo ti draga Sureja na ovom velikom i zasluženom uspjehu.

Fojnica.net: Možeš li nam se kratko predstaviti?

Sureja Meša: Ja sam Sureja Meša, maturantica generacije 2022/23. Išla sam u gimnaziju informacionih tehnologija u Fojnici. Imam 19 godina i živim u Kiseljaku. Rođena sam u Travniku. Imam mnogo hobija, ali najdraži su mi čitanje knjiga, i promatranje i proučavanje Mjeseca. Posebno ističem svoj hobi vezano za Mjesec, jer sa time možemo da vežemo mnogo stvari. Kada ga posmatramo kao mladog, punog ili u obliku polumjeseca, nikada ne pomislimo da je manje značajan zbog svoje faze. Tako je isto i sa nama, bitni smo bez obzira na našu fazu. Nove avanture i aktivnosti koje stvaraju višak adrenalina su stvari koje me ispunjavaju i u kojima uživam.

Fojnica.net: Kakav je osjećaj ponovo nositi titulu učenika generacije, jer znamo da si bila učenik generacije i u osnovnoj školi?

Sureja Meša: S jedne strane sam neizmjerno ponosna što sam uspjela da dođem i da održim tu titulu, a sa druge se osjećam neutralno, jer je to samo mali dio moga rada i truda koji se proteže kroz moje školovanje.

Fojnica.net: Da li ti je bilo teško kroz ove četiri godine srednjoškolskog obrazovanja?

Sureja Meša: Ništa nije teško uz redovan rad i trud. Moje srednjoškolsko obrazovanje je teklo poprilično lagano zbog discipline koja se vuče još od ranije. Stekla sam i volju za radom, jer sam svjesna da time gradim svoju budućnost.

Fojnica.net: Nema dileme da je za tvoj uspjeh najzaslužnije tvoje znanje, rad i učenje. Koga još smatraš zaslužnim za sve što si postigla? Želiš li nekog posebno da istakneš?

Sureja Meša: Od samog početka školovanja, na sam rad i disciplinu me je podsticala majka i ukazala mi je veliku važnost u tome. Želim joj se zahvaliti jer zbog nje sam stekla dobru naviku koja će mi poslužiti u životu. Zahvaljujem se ostatku porodice i prijateljima koji su bili tu uz mene kroz moje uspone i padove. Zahvalna sam Mu na tome, jer uz ovakvu podršku i ljude oko sebe teško je ne truditi se još više i učiniti ih sve ponosnim.

Fojnica.net: Zašto si se baš odlučila upisati gimnaziju informacionih tehnologija?

Sureja Meša: Upis u srednju školu mi je bila jedna velika dilema, jer nisam znala čime želim da se bavim i više sam se vodila time šta ne volim, te sam sumirala izbore i ovo je bio najbolji. Tek sada shvatam da je ovo smjer koji me ispunjava i kojim želim da se bavim u budućnosti.

Fojnica.net: Koji su ti najdraži predmeti?

Sureja Meša: Fizika i programiranje. Fiziku volim još od malih nogu i uvijek me je fascinirala činjenica da se neke nama “natprirodne” stvari mogu objasniti zakonima i formulama. Fizika je svugdje oko nas i povezana je sa skoro svim oblastima života. Od malena mi je bio san da postanem fizičarka.

Fojnica.net: Šta za tebe predstavlja SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica? Šta je ono najljepše što ćeš ponijeti kao uspomenu na svoju srednju školu i šta će ti najviše nedostajati?

Sureja Meša: SMŠ “Zijah Dizdarević” za mene predstavlja jedan prelijep period života koji ću dugo pamtiti. Najljepše što ću ponijeti kao uspomenu iz moje srednje škole jeste poznavanje određenih profesora/profesorica koji su mi pomogli da se izgradim, ne samo kao učenik već i kao osoba izvan škole. Najviše će mi nedostajati taj period adolescencije, gdje možemo da pobjegnemo od svojih obaveza i nismo primorani da ih uvijek obavljamo. Mogli smo da se osjećamo k'o djeca i nismo brinuli o stvarima koje nas čekaju kasnije u životu. Falit će mi i ljudi koje sam upoznala tokom ove četiri godine, jer svi imaju svoje mjesto u mome sjećanju koje ću čuvati od zaborava.

Fojnica.net: Koji savjet bi uputila sadašnjim i budućim učenicima?

Sureja Meša: Bez obzira koliko plan i program nudili u bilo kojoj školi, vi uvijek možete više da ostvarite, ako radite na sebi i izvan škole. Možete da budete u najprestižnijim školama, ali ako ne posjedujete naviku rada, od toga nema ništa. Borite se za svoju budućnost, jer neće niko drugi.

Fojnica.net: Da li imate nešto poručiti ili zahvaliti se profesorima?

Sureja Meša: Želim da se zahvalim svim uposlenicima naše škole na pruženom divnom iskustvu prethodne četiri godine. Posebna zahvala ide razredniku, profesoru Mirnesu Smajiloviću, koji nam je pokazivao pravi put kroz školovanje i mi ćemo se potruditi da na njemu ostanemo.

Fojnica.net: Koje osobine i vještine, po tvom mišljenju, treba imati odličan profesor?

Sureja Meša: Organizovanost, razumijevanje i disciplina. Sa disciplinom dolazi i organizovanost jer su jedna drugoj srodne, ali često je zanemareno i razumijevanje koje je itekako bitno za izgradnju odnosa između profesora i učenika. Ovaj spoj karakteristika će stvoriti skladno mjesto za rad i uspjeh.

Fojnica.net: Zašto bi preporučila ovu školu budućim generacijama?

Sureja Meša: Sa ovom školom možete da izgradite divnu budućnost i divnu verziju sebe.

Fojnica.net: Koji su tvoji planovi za dalje školovanje?

Sureja Meša: Planiram upisati Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, smjer Računarstvo i informatika. Mislim da se mogu uspješno izgraditi i istovremeno uživati u tom polju.

Fojnica.net: Za kraj, koji je tvoj životni moto?

Sureja Meša: “Onda kada misliš da ne možeš, tada najviše moraš.”
Kroz školovanje, a i kroz život, će nam se dešavati i usponi i padovi, ali nikada ne smijemo dozvoliti sebi da nas to spriječi. Čak i ako nas nešto obori, trebamo se podići i čvrste volje gurati naprijed još jače. Ja sam se skoro čitav život bavila folklorom, pa kroz sve idem sa pjesmom i igrom.

U nastavku pogledajte fotografije koje je Sureja izdvojila za ovu priliku.

Zahvaljujemo ti se Sureja na izdvojenom vremenu, još jednom ti čestitamo i želimo mnogo sreće i uspjeha u daljem obrazovanju.